Hoppa till sidans innehåll

Vad händer i öppet spel? Vad menas med att skapa ytor?

När det är 30 spelare på plan blir det ganska ont om luckor ifall alla bara ställer upp sig mitt emot varandra på ett led. För att skapa ytor att attackera på (oftast backarna), vill man binda in så många motståndare som möjligt i försvar medan man skyddar bollen för att sedan mata ur den till de fria spelarna i det attackerande laget.

Tackling

När en spelare kommer lös med bollen måste motståndarna tackla henne/honom. Man får bara tackla en spelare som har bollen, och man får inte göra det genom att lägga krokben, knuffa eller slå motspelaren. Däremot är det OK att slå armarna om bollförande spelares ben eller midga och hänga sig kvar.

Ruck

En tackling leder ofta till en ruck där bollbärande spelaren lägger sig ned i tacklingen och matar ut bollen på marken mot sina medspelare. Medspelarna går in och driver över bollen och bollhållaren för att göra bollen fri och spelbar för de egna spelarna. Motståndarna försöker på motsvarande sätt stoppa dem, eller tom vinna över bollen. Kommer inte bollen ut från en ruck blåser domaren och dömer en klunga till det attackerande laget.

Maul

En maul motsvarar en ruck, fast den attackerande spelaren håller sig stående på fötterna när han/hon springer in i motståndaren. Medspelarna binder in (minst en arm) runt bollhållaren och driver på framåt för att på så sätt vinna mark. En maul får fortsätta så länge den går framåt och/eller bollen presenteras för medspelarna. Kommer inte bollen ut (eftersom motståndarna fått tag i den och håller fast den) blåser domaren och ger klunga till motståndarna.

 

Vitsen för attackerande lag, med både ruck & maul är att man tvingar motståndarna att klumpa ihop sig nära bollen för att stoppa drivet, samt att en offside-linje uppstår bakom deras sista fot, vilket ger lite mer utrymme och andrum för det egna laget.

 

 


 

logo-hero.pngMacron_klader.jpg


 

 Antidoping 

 


 

FRIS

 
GÖF Logo

 
utbildningar 

LUM logo3
SSC annons

Postadress:
Svenska Rugbyförbundet
Box 4044
600 04 Norrköping

Kontakt:
Tel: +46737454969
E-post: This is a mailto link

Se all info