Hoppa till sidans innehåll

SM-Final 2017 Exiles vs. Vänersborg

13 OKT 2017 00:39
Stockholm Exiles RFC i SM-final mot Vänersborg RK på lördag och detta är absolut den sista matchen som kommer att spelas på den nuvarande hemmaplanen.
  • Uppdaterad: 13 OKT 2017 08:23

Båda lagen har gått obesegrade genom sina respektive gruppspel, Allsvenskan dam Norr och Söder, och är tveklöst det bästa vi kan presentera inom svensk rugby.

Jag har tagit hjälp av Anna-Lena Swartz som genom sin roll som elitansvarig känner lagen och dess spelare väl.

Anna-lena, vad skulle du säga är deras starka sidor och varför spelar just dessa två lag finalen?

- Om jag börjar med Exiles så är de extremt vältränade, har bra balans mellan klunga och backar och spelar traditionell rugby oerhört bra. Deras klungspel ger en fin plattform för deras backlinje som är ledd av Carina Trinh. De jobbar väldigt hårt under ledning av huvudtränaren Anders Hasselblatt och är välförtjänta av en plats i finalen.

Deras motståndare i denna historiska final, vad säger du om dem?

-Vänersborg är en rugbyfabrik. År efter år kommer det nya unga talanger med väldigt bra skills. Maria Tatu Robertsson har jobbat med detta lag i flera år och har nu tillsammans med Jonas Ahl tagit detta unga lag till final . De har en tydlig spelidé och skapar yta för en av Sveriges bästa avslutare, Minonna Nunstedt. Det är svårt att säga vem som kommer att vinna och jag önskar båda lagen lycka till i finalen.

Tack Anna-Lena, då ska vi se vad några av de som du nämnt säger själva.

Hej Carina Trinh, vad säger du själv efter Anna-Lenas omdöme?

-Hej, kul att höra det från henne. Vi har en laddad trupp som är supertaggade inför helgen.

Vi har mött Vänersborg i 7s i finalen i år och i semifinalen för 15-manna förra året så vi vet att de spelar hårt och är superbra motståndare. Alla våra tidigare möten har slutat med ganska jämnt resultat,  så vilja och tålamod har till slut varit avgörande. Vi saknar så klart några spelare från förra årets finalmatch men vi har fått in nya och fantastiskt bra spelare till årets trupp.

Personligen är fruktansvärt nervöst inför helgen. Jag vet att båda lagen vill ta hem guldet oerhört mycket. Vi har tränat superhårt hela säsongen inför det här och jag fram mot troligtvis den jämnaste finalen på flera år.

Tack Carina och lycka till i finalen Exiles ladies.

-Tack, jag har verkligen fjärilar i magen och hoppas att jag får kontroll på dem till på lördag.

 Och nu till sist, Maria Tatu Robertsson, vad är nyckeln till Vänersborgs framgångar?

-Vänersborg är ett lag med många spelare som har en bra grund.  De är mycket positiva och träningsvilliga och peppar varandra till träning. Vi har också spelare med rutin som delar med sig av sina erfarenheter.

Som jag förstått är Exiles favoriter utifrån tidigare möten. Har ni utvecklats sen ni möttes i fjol och vad gör er till vinnare av finalen i så fall?

-Ja tjejerna har utvecklats mycket och i år har vi till antalet en större trupp och fler med på träningarna. De är samspelta och vi har många spelare som är duktiga på mycket, vilket vårt spelsystem bygger på. I år har även försvaret förbättrats, de jobbar tillsammans och är duktiga tacklare.

Så som ett bra samsvetsat rugbylag ska vara, kan jag bara sammanfatta.  Lycka till i finalen Maria och Vänersborgs damer.

Finalen spelas alltså på Årsta 14/10 kl. 13.00 så välkomna för att heja fram er favorit till seger i 2017 års SM-final.

Skribent: Pasi Niemelä
E-post: This is a mailto link
Tävlingskommittén