Hoppa till sidans innehåll

Lördag=rugbydag

07 OKT 2017 22:42
En engelsktalande rugbycoach som jag är nära bekant med sa ofta "it´s a God-given right to play a game of rugby on a Saturday afternoon".
  • Uppdaterad: 07 OKT 2017 22:58

Så denna lördageftermiddag spelades det både final, bronsmatch och semifinaler.

På damsidan, damerna först vet ni väl, spelade Exiles mot Pingvin på ett regnigt Årsta. Exiles hade ett stort övertag från förra matchen i Trelleborg och behövde bara hålla nere siffrorna. Vilket de gjorde jämfört med förra matchen, matchen slutade 12-0 och därmed var det klart att Exiles Ladies skulle gå vidare till kommande lördagens final.

Vem som skulle bli motståndare avgjordes definitivt i Vänersborg denna lördag. Vänersborgs RK hade ett stort övertag redan efter första omgången mot Enköping RK och Vänersborg visade direkt att de inte skulle släppa på ledningen. 34 - 0 stod det på tavlan när matchen var klar så det kommer att bli en spännande SM-final på Årsta på lördag. En historisk match bör det bli med tanke på att den är den sista.

Återkommer till lagen som ska spela om bronset, det kan också bli historiskt.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

På herrsidan hade Exiles övertag i finalen mot Pingvin efter vinsten borta. Exiles, som endast förlorat en enda match denna säsong, just borta mot Pingvin i serien, såg ut som säkra kandidater för SM-guldet. När domare Jacob Bäverstam blåste för avspark visade dock Pingvin att de ville vara med in i kaklet och bevisa att de kunde slå Exiles även på deras hemmaplan Årsta. Och nu var verkligen sista chansen där.

Pingvin öppnade starkt och hade mycket av det öppna spelet men i ställklungorna drog de det kortaste strået. Exiles gick till ledning med 3-0 genom en straff och de siffrorna stod på den nyanskaffade tavlan ända fram till 40:e minuten då Pingvins andrecenter kunde bryta igenom det starka försvar som Exiles hade haft hittills i matchen. Siffrorna ändrades då till 3-7 inför halvtidsvilan.

Andra halvlek speglade den första genom den totala klungdominans som Exiles hade i ställklungorna, men också deras oförmåga att skapa något av denna fördel. Något som säkert påverkades av den våta boll som levererades till backarna. Det såg länge ut som att Pingvin skulle ta sig förbi försvaret men underlaget och vätan påverkade även deras snabba spelare, vilket ledde till ytterligare förluster i klungan.

Exiles kunde till slut sätta in en andra straffspark och reducera till 6-7, vilket också blev slutresultatet. Trots första förlusten på hemmaplan, och som Hunter Mabon Sr uttryckte sig ”första matchen i mannaminne som Exiles inte gjort något försök”, gick de ut som segrare med 23-15 från båda matcherna.

Grattis till SM-guldet Stockholm Exiles RFC.

Pingvin RC, SM-silver i år igen men ni tar det nästa år, er utvecklingskurva visar det.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Ni som läste mitt inlägg inför matchen Enköping – Hammarby minns säkert att båda lagen var taggade inför denna match men Enköpings ordförande Mikael Sätre var helt övertygad att en vändning skulle ske.

Nästa gång jag ska spela på oddset så ska jag snacka med Micke, han verkar ha bra känsla för detta. Enköping tog nämligen tag i matchen redan från start och hade inför halvtid gjort två försök mot Hammarbys två satta straffar. I andra ökade de farten och trots alla straffar Enköping bjudit på fick Hammarby ingen utdelning utan Enköping drog ifrån ordentligt, så när visselpipan ljöd för sista gången stod det 32-6 på tavlan på Korsängen. Stora siffror tänker ni men det var endast 7 poäng mer än vad Hammarby hade i bagaget inför denna match.

Så grattis Enköping RK till denna makalösa vändning, avancemanget från fjolårets 5:e plats och SM-bronsmedaljen. Är det här jag måste ta tillbaka mina tidigare ord, är det ni som är kommande års SM-finalister, men vilken av de andra två får då ge vika, eller kan något annat lag snika sig in på kanten?

Helt underbar sport- rugbyn- lördageftermiddagar-såsom sig bör.

Tack till Gunnar Mattiasson för detta underbara foto från finalen.

Skribent: Pasi Niemelä
E-post: This is a mailto link
Tävlingskommittén