Hoppa till sidans innehåll

Status serieplanering och beslut

29 MAR 2018 15:38
I år har vi haft större utmaningar än på länge med att få till serierna. Här kommer en redovisning varför och vad vi har kommit fram till.
  • Uppdaterad: 29 MAR 2018 15:42

Kring division 1 och division 2 Mälardalsserien och Mitt.

För det första vi som har engagerat oss i detta är ledsna att situationen är som den är, och vi hoppas och ber om ert stöd i att nu slutligen få till detta. 

Det finns lag, kanske särskilt Linköping, som känner sig ”illa behandlade”, vilket givetvis är trist. Men som jag hoppas förklara så beror besluten inte på någon illvilja mot Linköping. Snarare är det med tanke på helhetens bästa som det blir som det blir. Fördelarna överväger helt enkelt nackdelarna med nedan lösning.

Det som påverkar situationen är:

-  Familjetragedier hos centrala personer i tävlingsutskottet, som gör att de måste fokusera på familjen 

-  Västerås RK drog sig ur serien (div 2 Mitt) sent

-  Sent skickad fråga till Enköping om de kunde få till ett lag tillsammans med Västerås, vilket inte gick

Nu finns även ett stort problem med att Skarpnäcksfältet, som är ersättningsplan för Exiles, Berserkers och Hammarby har försenats. Vi har en oerhört besvärlig situation där vi drabbas av allt mer negativa besked. Detta ger en allt större arbetsbörda och svårhanterad situation.

Så, hänsyn till hur många hemmamatcher ett lag får i rad är ett mindre bekymmer. Det är så enkelt.

Det vi har kommit fram till är

 

Division 1    

Hammarby, Södertälje, Erikslund och Kalmar

Hemma – borta, dubbelmöten Summa 6 matcher 

1an och 2an mot 5an i Allsvenskan

3an mot 1an div 2 Mälardalsserien

4an mot 1an div 2 Mitt

 

 

Division 2 Mälardalsserien

Uppsala, Attila, Berserkers, Exiles B

Hemma – borta, dubbelmöten Summa 6 matcher              

1an mot 3an i division 1

2an, 3an, 4an i enkelserie

 

Division 2 Mitt                  

Linköping, Katrineholm, Karlstad

Hemma – borta, trippelmöte Summa 6 matcher              

1an mot 4an i division 1

2an, 3an i dubbelmöte

 

Vi undersökte alternativet att flytta upp Linköping, men det gick inte, då hela division 2 Mitt skulle kollapsa. Vi har undersökt och Katrineholm och Karlstad har stabila trupper och det bör innebära att förutsättningarna finns för en bra serie under omständigheterna.

Tillsammans med grundserien och de två placeringsmatcherna mot kvalificerat motstånd, bedömer vi att chanserna är goda för alla lag i div 2 Mitt att sammantaget få en bra säsong. Bedömningen är att fördelarna överväger nackdelarna med denna lösning.

Västerås är välkomna att fylla på lagen i div 2 Mitt med sina spelare.

Division 2 Mälardalsserien ser stabil ut och kommer att bli bra. 

Division 1 har 4 bra lag som verkar kunna genomföra en bra säsong.

Den absolut övergripande och viktigaste hänsynet i detta har varit balansen i hela seriesystemet. Med de tre definierade nivåerna har vi en uthållig struktur som går att skala upp i framtiden, och som ger oss en grund för nuläget.

Ett av grundproblemen är att vi har för få lag. Detta är en sak vi lyfter till den nytillträdda styrelsen, som ett av de viktigaste bekymren inom svensk rugby. Vi skulle ha så väldigt mycket lättare med detta om

-                     Trupperna var mer stabila och större

-                     Det fanns tre lag till i denna del av landet.

Med det skulle vi kunna ha 5 lag i div 1 och minst 4 lag i varje division 2. 

Vi kommer att rekommendera att fokusera resurser och planering inom Get Into Rugby och FRIS till just detta. En koncentration av insatser med mål att åstadkomma tydliga mål – lag som spelar matcher. 

Det långsiktiga måste också igång. Mer om det senare. 

Nu behöver vi gå vidare och tillsammans få detta att fungera. Med de ändringar som lagen kommit överens om sinsemellan finns nu serieplaneringar som fungerar. Mindre ändringar, som lagen kan komma överens om själva, som flytt mellan lördag och söndag eller avsparkstid, går att ändra senare. Men inga ändringar och matchflyttar mer än det. Antalet hemma- eller bortamatcher i rad är inte något vi från och med nu tar hänsyn till.

Med förhoppning om förståelse och hjälp att få detta att fungera

Rapport från damerna. Syd är klart men norr drar ut på tiden för både Berserkers & Enköping har behövt flytta sina matcher mot uppsala och hittar till slut inga datum, så nu utreder vi om en av exiles-erk kan flyttas så uppsala-erk kan spela en helg för annars har de svårt att få in.

Mvh Serieutskotten

Skribent: Emanuel Hedeberg
E-post: This is a mailto link
Tävlingskommittén