Hoppa till sidans innehåll

Spelordning slutspel

20 AUG 2015 10:19
Tyvärr så har det smugit sig in ett skrivfel i TB § 3.4.7.4. Spelordningen i finalspelet har blivit omkastat.
  • Uppdaterad: 20 AUG 2015 10:37

Det står i Seriebestämmelserna på SRF hemsida https://iof3.idrottonline.se/SvenskaRugbyforbundet/Tavling/SRFsTavlingsregler/Seriebestammelser/Seriesystem2015/

att slutspel och placeringsmatcher avgörs enligt TB § 3.4.7

 

3.4.7.4      Final

De 2 bäst rankade lagen spelar mot varandra enligt följande:

F 1:    Lag 1- Lag 2

2 lag möter varandra i tävlingsmatcher hemma och borta i final. Högst rankat lag börjar med hemmamatch. 
Lagen får matchpoäng utifrån matchresultatet. Lagen rangordnas med det lag som har mest matchpoäng först och därefter placeras laget med den lägre matchpoängen. Är matchpoängen oavgjorda vid full tid så avgörs sista matchen genom förlängning enligt TB § 3.4.3.1

 

Nu har det tyvärr smugit sig in ett skrivfel i bestämmelserna. Enligt praxis och tidigare års TB så ska högst rankat lag börja borta i finalspelet om det är dubbelmöte. Principen är att det sannolika bästa laget ska få avgöra SM-finalerna på hemmaplan.

 

För att få förutsägbarhet och ge klubbarna möjlighet till framförhållning så har TK t ex i Allsvenskan Herras slutspel redan förlottat spelordningen enligt TBs principer. Där är det i förväg angivet vilka lag som möter varandra utifrån placeringen i grundserien samt efter vem som sannolikt vinner respektive förlorar i semifinalerna. Vinnaren i Semifinal 1 med lag 1 och 4 börjar finalspelet borta mot vinnaren i Semifinal 2 mellan lag 2 och 3. Spelordningen kommer alltså inte att ändras i den förlottade finalen om lag 4 skulle slå ut lag 1 i semifinalen.

I Allsvenskan Dam så har det pga av sena besked från de deltagande lagen inte kunnat göras så,  utan där kommer vi efter semifinalerna att följa TB § 3.4.7.4 efter semifinalerna med rättningen av att högst rankat lag börjar med bortamatch.

Förlorande lag i damernas semifinalerna erbjuds att spela placeringsmatcher om 3:e/5:e-plats mot 5:an i grundserien i en enkelserie.

 

Skribent: TK
E-post: This is a mailto link
Tävlingskommittén