Hoppa till sidans innehåll

Seriesystem 2015

07 FEB 2015 15:43
SRFs Tävlingskommitté och DO Dave Hanley har under hösten tagit fram ett förslag på nytt seriesystem. Förslaget diskuterades på föreningskonferensen och har nu antagits av Förbundstyrelsen.
  • Uppdaterad: 07 FEB 2015 16:09

Det nya seriesystemet baseras på SRFs Utvecklingsprogram LUM.

Serierna delas upp i 5 serienivåer som får tävlingformat och kvalificeringskriterier anpassade efter föreningarnas och spelarnas utvecklingsnivå.

     
Nivå 1 Nationell Elit (Allsvenskan)
Nivå 2 Elitutveckling (Division 1)
Nivå 3a Regional utveckling (Division 2)
Nivå 3b Introduktion (Division 3)
Nivå 4 Nybörjare (Festivaler)

 

Klubbarna placeras in i en serienivå baserad på deras ranking samt att de uppfyller serienivåns kvalificeringskriterier. Kriterierna baseras bland annat på föreningens utvecklingsnivå, spelartruppens egenskaper, omfattning föreningsledare, rugbyplan, matchfunktionärer och kapacitet tävlingsadministration.

Avancemang i seriesystemet sker därefter i 2 steg. Först spelar lagen grundserie och placeringsmatcher för att fastställa lagets ranking. Därefter bedöms om laget uppfyller en högre serienivås kvalificeringskriterier. Har laget tillräckligt hög ranking för en högre serienivå och klarar kvalificeringskriterierna eller har en trovärdig handlingsplan för att göra det så flyttas laget upp en serienivå.

Skribent: SRF Tävlingskommittén
E-post: This is a mailto link
Tävlingskommittén