Hoppa till sidans innehåll

Säkerheten först

19 OKT 2010 14:51
Med anledning av att vissa diskussioner uppstått efter herrarnas andra final, samt minst en missvisande artikel i offentlig media skulle vi vilja gå ut och förtydliga några saker kring en av de absolut viktigaste aspekterna inom rugby: spelarsäkerhet.
  • Skapad: 19 OKT 2010 14:51

Vad hände i final nr 2?

Två av Hammarbys spelare låg kvar på marken efter en avblåsning efter ett försök från Exiles. Domaren gick fram till spelarna och ropade sedan efter en doktor. Eftersom vår förbundsläkare Fredrik von Bergen fanns på plats, som lagläkare för motståndarnas räkning, sprang han fram för att se vad det hela gällde. Domaren konstaterar då att det finns två medvetslösa spelare, vilket Fredrik också kan bekräfta.

Efter att ha tittat till dem började spelarna kvickna till, men båda spelarna var medvetslösa längre än 30 sekunder. Beslut att de inte fick fortsätta spela togs av domaren efter att ha bekräftat sin bedömning av spelarnas tillstånd med Fredrik.

Tyvärr har detta beslut gett upphov till starka åsikter kring domarens insats och påstående om jäv från Fredrik von Bergens sida. Vi anser och hoppas att det mesta av detta kom i stundens hetta och utan eftertanke, men för att de inte ska stå kvar helt oemotsagda vill vi härmed klargöra lite fakta kring detta.

 

Fakta i sammanhanget:

• I våra tävlingsbestämmelser står det bland annat att en spelare som varit medvetslös längre än 30 sekunder ska sluta spela (dvs avsluta hela den pågående matchen eller träningen). Liknande lydelse finns också i IRB:s bestämmelser.

• I en artikel i N24 den 10e oktober hävdas det att spelarna inte hade någon hjärnskakning. Detta tolkar vi som att de inte uppvisade några av de vanliga symptomen på hjärnskakning: illamående, yrsel, sömnighet eller allvarliga koncentrationssvårigheter. Det är ju bra! Men medvetslöshet över 30 sekunder är dock tecken på allvarlig hjärnskada och erfarenhet visar att en sådan skada kan slå ut viktiga skyddsreflexer som kan behövas vid fortsatt spel.

• Fredrik har varit förbundsläkare i SRF sedan 1983 och har vid ett flertal tillfällen visat sin neutralitet avseende spelarsäkerhet. Hans förmåga att alltid sätta spelarnas säkerhet först ifrågasätts inte på minsta vis från centralt håll.

• Domaren arbetar till vardags som polis och har såväl utbildning som erfarenhet att bedöma medvetandegrad hos personer. Hans domarförsäkring gör också att han skulle kunna ställas ansvarig ifall han låtit dem spela och detta sedan lett till men för spelarna.

 

Hur går vi vidare?

Spelarsäkerhet är av största vikt, och i många fall den huvudsakliga orsaken till att regelboken ser ut som den gör. Domarutbildningarna poängterar också säkerheten som det viktigaste. Nu är det dags att även spelare och tränare sätter sig in i reglerna och inte åsidosätter dem när det passar dem själva. (TB finns f.ö. här på hemsidan, och regelboken finns på IRB:s hemsida.)

I amerikansk fotboll har de matchläkare på sina elitseriematcher annars får inte matchen börja. Inom svensk rugby är det flera klubbar som inte ens har en adekvat förbandsväska, än mindre en sjukvårdsutbildad ansvarig.

Detta är en av sakerna vi måste ta upp på föreningskonferensen i höst, och spelarsäkerhet är även ett fokusområde hos IRB. Under tiden uppmanar vi er alla att följa nedanstående länk till IRB Player Welfare-sidan för att fördjupa er i ämnet.

 

 

Stina Leijonhufvud, ordförande

Julian Bevan, domaransvarig

David Karlsson, sammankallande i Tävlingskommittén

 

 

Skribent: Svenska Rugbyförbundet
Tävlingskommittén