Hoppa till sidans innehåll
Foto: Dick Fransson Marierovagen 15 462 37 Vanersborg SWE 0730297367

SM-Final och bronsmatch

12 OKT 2019 21:24
En perfekt dag för rugby; lördag, fuktig plan och inget regn, och nu skulle det avgöras vem som vann vilken valör.
  • Uppdaterad: 12 OKT 2019 21:24

Undertecknad fick äran att åka till Skarpnäck för att beskåda SM-finalen och även vara utdelare av medaljerna efter avslutad match.

Innan finalen hade Exiles och Erikslund anordnat en P16 match vilket gav den tillströmmande publiken något att underhålla sig med. Innan den matchen hade Hammarby en intern dammatch på konstgräset vilket lovar gott för rugbyn inom Stockholms distrikt. Vinnade lag från P16 matchen var Erikslund KF Rugby.

Finalen var en match där Exiles hade kommandot och Pingvin stack upp och utmande men räckte inte riktigt till. 15-0 i halvtid efter försök av Minna Leijonhufvud, Carina Trinh och Elisabeth Ygge gav Exiles en stabil grund att spela andra halvlek som blev en mycket jämnare historia med misstag från båda lagen. Exiles kunde dock utöka ledningen till 20 - 0 genom Emma Tibell innan Pingvin reducerade i sista matchminuten till 20-5 genom klunghalven Frida Nilsson.

Många av Pingvinspelarna var i tårar direkt efter matchen men jag märkte efter hand då medaljerna hängdes runt halsen och laget samlades att det byttes till en glädje. En stark säsong av Pingvin gav dem möjligheten att spela finalen vilket gav dem, som någon av spelarna skrev, vinst av SM-Silver.

Exiles damer har haft en fenomenal säsong vilket bevisades med vinsten och SM -Guldet. Även här fanns tårar framme och det jag tänker främst på är Lene Lycke Olesens glädjetårar när jag skulle hänga guldmedaljen runt hennes hals, en stark upplevelse. Och tack för hjälpen till StRF ordförande Niklas Hammarstedt vid medaljutdelningen, it saved mý day.

I Vänersborg spelades bronsmatchen mellan de regerande mästarna VRK som i år inte visat sig lika starka som tidigare år och Enköping RK, som nu börjat få tillväxt i sitt unga lag, även om det fortfarande finns inlånade spelare för att stärka upp dem till fullt lag.

VRK kunde snabbt gå till till ledning genom Johanna Norbergs två försök vilket utökades av Anna-Sofia Främlings försök som även konverterades genom Victoria Petersons spark  till en ledning 17 - 0 i halvtid.

I andra halvlek kom ERK tillbaka genom ett försök av Ylva Schwartz och en bonusspark av Emma Skagerlind vilket gav 17 - 7 på tavlan.

Vänersborg vilade inte på hanen utan gav snabbt igen genom Johanna Norberg och som senare utökades av Victoria Petterson, som både lade försöket och satte sparken vilket gav slutresultatet 29 - 7.

Som en förlängd arm till SRF fick VRKs ordförande Urban Stake agera och dela ut medaljerna till det vinnade laget. Tack för hjälpen.

 

För damernas del kommer det spelas regionsmatcher innan det är dags för landskampen i Malmö 2/11. Vi syns väl där?

Foto: Jag hade först tänkt att publicera lagfotot från SM-finalen men när jag såg Dick Franssons bilder så kunde jag inte låta bli att välja en av dem. 

Skribent: Pasi Niemelä
E-post: This is a mailto link
Tävlingskommittén