Hoppa till sidans innehåll

Nya svenska mästare korade i 7-manna

02 JUL 2011 16:55
Idag avgjordes SM i 7-mannarugby på Söndrums IP i Halmstad. Fjolårets svenska mästare (Enköping på herrsidan och Göteborg på damsidan) slogs ut redan i semifinalerna och det var därmed upplagt för nya svenska mästare 2011. I damfinalen spelade förra årets trea Malmö RC mot Stockholmslaget IF Attila. Och i herrfinalen möttes Stockholm Exiles RFC och Hammarby IF, två lag som inte var med under SM 2010.
  • Skapad: 02 JUL 2011 16:55

Under en skinande sol och inför både publik och SVTs kameror spelades slutspelet i 7-manna SM. Trots att landslagsspelare på både herr- och damsidan saknats på grund av landslagsuppdrag utomlands har spelet ändå hållit hög kvalité.

 

Damfinalen karaktäriserades av ett något slarvigt passningsspel från båda lag, men ett tajt försvar och stora tacklingar. Samtliga försök kom från klassiska 7-mannasituationer med långa löpningar för att lägga ned bollen bakom försökslinjen. Rebecka Lundgren (Malmö RC) och Carina Trinh (IF Attila) - båda spelare i 15-mannalandslaget - gjorde stora insatser för sina respektive lag, men det var landslagsveteranen Karin Hedlund (Malmö RC) som avgjorde matchen med ett sent försök så att Malmö RC kunde komma tillbaka från underläge 10-14 till att ta hem segern 15-14. Karin sade efter matchens slut att ”Det känns helt underbart. Det är första SM-guldet någonsin för mig och tjejerna så det känns stort! Vi kom mest igenom på tur och kämparglöd – det var ju en riktig slitmatch som kunde ha gått båda håll, men det var vår tur nu.” På frågan om hur detta påverkar andra halvan av Malmös säsong (laget ligger just nu femma i SM-serien i 15-manna efter att endast ha vunnit en match av fyra) säger hon: ”Detta är precis den energiinjektion laget behöver för resten av säsongen.”

 

7-manna SM final, dam           Malmö RC 15 – IF Attila 14

Poänggörare Malmö RC: Rebecka Lundgren 10, Karin Hedlund 5

Poänggörare IF Attila: Carina Trinh 14

 

 

På herrsidan möttes Stockholmsrivalerna Stockholm Exiles RFC och Hammarby IF i finalen. Båda lagen saknades vid SM-slutspelet i 7-manna i fjol. Exiles visade tidigt att de var där för att ta hem guldet – yttern Tom Brown gjorde matchens första försök efter bara 26 sekunder. Både Exiles och Hammarby visade fin 7-mannaform, men då Exiles försvar höll tätare än Hammarbys kunde de vinna finalen 22-7 (12-0). Hannes Eriksson från Stockholm Exiles RFC förklarar att ”Det känns väldigt bra. Jag är trött men glad. Laget är på rätt spår nu – alla jobbar hårt och vi siktar på att ta en dubbel i år genom att också försvara vår SM-titel i 15-manna.”

 

7-manna SM final, herr           Stockholm Exiles RFC 22 – Hammarby IF 7

Poänggörare Stockholm Exiles RFC: Tom Brown 15, Daniel Glasson 2, Paul Sullivan 5

Poänggörare Hammarby IF: Joel Flitton 5, Kyle Dutton 2

Skribent: Jennifer Sundqvist
Tävlingskommittén