Hoppa till sidans innehåll

Info från Tävlingskommittén

16 SEP 2013 09:06
I helgen har Tävlingskommittén (TK) haft planeringsdagar i Göteborg. Det har varit två produktiva dagar och det har handlat mestadels om upplägget för 2014. TK har i sitt arbete tre riktlinjer: Det ska vara enkelt att spela rugby, det ska vara tydligt för alla inblandade vad som gäller och fokus ska ligga på utveckling.
  • Uppdaterad: 17 SEP 2013 15:22

Vi vill, och måste, växa som sport. Vi vill få fler utövare och fler lag. Det är något som jag tror alla skriver under på. För att det ska vara möjligt krävs det att alla drar åt samma håll.

Det krävs också att vi verkligen lever upp till rugbyns grundvärderingar med respekt och fair play.

 

Så, vad händer då?

 

TK har sett över Tävlingsbestämmelserna (TB) ordentligt. Våra förslag handlar om att förenkla TB så att TB i sig inte blir ett hinder för de som vill utöva vår underbara sport. Ett exempel är avsnittet som handlar om registrering av utländska spelare. Jag tror att de flesta håller med mig när jag säger att det är en djungel och skapar mer jobb och svårigheter för våra klubbar. Vårt förslag under den paragrafen blir följande:

”Alla som vistas i Sverige lagligt får spela rugby i Sverige”.

Vi menar att det inte ska vara svårare än så. SRF är inte Migrationsverket, vi spelar rugby.

Det är upp till klubbarna att se till att allt går rätt till. Här återkommer vi till tanken med fair-play.

 

Vi har också sett över vad SRF/TK ansvarar över. Vårt förslag är att SRF ansvarar för Tävlingsverksamhet på riksnivå. Allt annat ska ske i distrikt och regioner. Vi kan här se att ett distrikt som fungerar bra är Stockholm. Stockholms RF arrangerar rugby på samtliga nivåer från U7 till utvecklingsserie för seniorer, kallad Mälardalsserien. Här har ungdomar återkommande rugbysamlingar, U15-U20 spelar seriespel och har också sjumanna-turneringar.

En förutsättning för att vi ska växa tillsammans är att distrikt och regioner börjar fungera igen.

TK vill skapa incitament för detta genom att vi föreslår att vi redan nästa år startar upp sammandrag för regionslag, både på senior- och U20-nivå. Dels är det ett bra sätt att komma igång och samarbeta men framför allt ger det de spelare som aspirerar på landslagsplatser ett bra tillfälle att spela med och mot de bästa. Vi föreslår att man delar upp i fyra regionslag: Syd, Väst, Mälardalen och Stockholm. Exakt hur detta ska gå till får vi återkomma till.

 

Seriestrukturen för herrar på Allsvensk nivå är ett ämne som ständigt debatteras. TK anser att det idag inte finns intresse eller underlag för en rikstäckande serie och att det därför ska fortsätta spelas som en norr/syd-Allsvenska. Ett bekymmer här är att det knappt finns underlag för att klara av det heller. I syd är det just nu fem lag på den nivån. TK hoppas att lag som Malmö eller Helsingborg kan komma tillbaka och göra den serien komplett. I norr är det sex lag i skrivande stund och det är nog vad som finns. Självklart finns det möjligheter att utöka serierna när det finns fler lag som önskar och klarar av spel på allsvensk nivå.

 

Gällande dam så finns det lite olika tankar. TK vill avvakta ”dam-rugbyriksdagen” i oktober innan vi fastslår något förslag inför 2014.

 

Vad händer i Småland, spelas det ingen rugby där? Jo då, Gota Series spelas och verkar fungera bra. TK har varit i kontakt med företrädare för Gota Series och de kommer nästa år att ingå i SRF:s verksamhet. TK ser dock att något distrikt/region måste ta ansvaret för denna serie. Resultaten kommer också redovisas på rugby.se. Ett fantastiskt initiativ från er som spelar i Gota Series som nu också kommer ingå i SRF:s verksamhet.

 

Juniorverksamheten är just nu inte bra. Det fungerar någorlunda i Mälardalen men inte i övriga Sverige. TK kommer att planera finalspel men vi föreslår att man i regionerna bestämmer hur man tar fram kandidater till P20-slutspel.

 

Klubbarna då? Ja, det pågår ett fantastiskt arbete ute i många klubbar i Sverige. Det finns spännande nya klubbar på gång: Ludvika, Åland, Östersund, Jönköping, Sundsvall, Vetlanda, Skellefteå håller på att starta upp för att nämna några. Här behöver vi alla hjälpas åt. Erbjud ert stöd, spela träningsmatcher osv. Vi måste göra allt vi kan för att stötta dessa så att de kommer i gång.

Vi i TK vill också uppmana alla att spela träningsmatcher mot varandra. Finns det en helg som är spelledig så sök upp någon annan som också är det. Vi har tankar på att ha en ”träningsmatch”-liga på Lag-TA. Allt i utvecklingens namn.

 

Vi kommer också lämna luckor de helger som Stockholm Tens och Copenhagen Sevens spelas. TK vill uppmana alla svenska lag att delta där. På nåt sätt så är det här man kan finna en del av rugbyns själ. Lira för att det är kul, sjunga några sånger och ha lite fest tillsammans. Vi tror att det är viktigt att inte glömma bort det. Sedan spelas det otroligt bra rugby där också vilket är utvecklande för alla.

 

TK kommer under hösten arbeta fram ett förslag på nästa års seriespel och TB. Det förslaget läggs fram den 7:e december på SRF:s styrelsemöte. De kommer då, förhoppningsvis, att klubba detta.

TK kommer också att försöka hålla alla er ute i Rugby-Sverige underrättade om vad som händer. Kolla fliken som heter ”Tävling” på rugby.se.

 

Alla era synpunkter är välkomna. Man kan maila till mig på This is a mailto link

 

Ha det bra i höst- och vintermörkret. Snart är det sommar igen och då ses vi på en rugbyplan någonstans.

 

Krister Eriksson

Ordförande TK

 

 

Skribent: Krister Eriksson
Tävlingskommittén