Hoppa till sidans innehåll

Svenska rugbypionjärer


När man så här i efterhand granskar den svenska rugbyns tillkomst och utveckling blir det två punkter som främst bidragit till detta.

Den första bidragande faktorn till att rugbyn kunnat få fotfäste i vårt land var brittiska flottans medverkan. Dels vid första matchen 1931 på Stockholms stadion men även senare besök med många nyttiga inpulser och lärdomar. Där har vi fått stor hjälp som vi får vara mycket tacksamma för. Den andra faktorn är den tacksamhet vi måste känna inför de pionjärer och förkämpar som med stora svårigheter byggt upp vår kära rugbysport i detta land. Dels var rugby på den tiden en fullkomligt okänd sport och var det någon som trodde sig veta något, var det en ohygglig rå och farlig sport som var förenat med livsfara att utöva. Där hade man fått uppgifterna från amerikansk fotboll, som man trodde var samma sak.

Trots detta lyckades man lotsa sig fram, sakta men säkert. Kanske allt för sakta kan det tyckas, men ett beundransvärt arbete utfördes av våra pionjärer. Detta arbete var givetvis inte endast en mans verk, det var ett helt "team" med mer eller mindre verksamma medarbetare. De första årens initiativtagare och läromästare var Yves Gyldén, Douglas Bisiker, J.k. Reuterdahl, Marcus Hentzel, Frank O. Finney. Nästan samtliga blev invalda i första styrelsen i Stockholms Rugbyförbund (senare Svenska Rugbyförbundet) tillsammans med Hilding Magnusson och Erik Carlsson. Senare medverkande P.O. Johansson, Egon Ternberg samt Raul Berg på ett föredömligt sätt, liksom engelska ministern A.C. Kerr vars hjälpsamhet var mycket stor.

Detta om de första årens pionjärer. De flesta är nu döda men länge leve deras minne.

Sivert Fredriksson

Uppdaterad: 09 FEB 2009 21:29

 

 


 

logo-hero.pngMacron_klader.jpg


 

 Antidoping 

 


 

FRIS

 
GÖF Logo

 
utbildningar 

LUM logo3
SSC annons

Postadress:
Svenska Rugbyförbundet
Box 4044
600 04 Norrköping

Kontakt:
Tel: +46737454969
E-post: This is a mailto link

Se all info