Hoppa till sidans innehåll

Rugbyn in i RF


En stötesten i alla avseenden var att rugbyn ej var med i Riksidrottsförbundet, och upprepade framställningar gjordes hos denna organisation. Men antingen var det något i våra stadgar de ej kunde godkänna eller också kom Gyldén att använda fel infallsvinkel vid förhandlingarna med den tidens höga herrar i RF. Efter vissa stadgejusteringar och allt eftersom rugbyn bredde ut sig skulle det dock lyckas till slut.

Tillkomsten av ARG och senare dess energiska propaganda under början av decenniet blev säkerligen rugbyns definitiva genombrott i landet. Senare kom Malmö RC att med sin fina organisation och entusiastiska ledare att ta vid den vidare utvecklingen och gjorde det verkligen med den äran.

Den svenska rugbyn får väl nu anses ha gått igenom sina "törneår" med dess svårigheter att få spelare i tidig ålder, de svåra reglerna, de för publik lite svårförståeliga finesserna, svårigheterna att få låna användbara spelplaner, de många årens väntan på att bli erkända av Riksidrottsförbundet och att bara få vara just rugby - och ej jämföras med dåligt utförd annan bollsport.

I Sverige kan man inte bli adlad för att man varit en utomordentlig rugbyspelare såsom fallet varit i England - men en riktig rugbyspelare blir alltid en sportens adelsman!

Debut i FIRA-Cupen

1966 gav vi oss in i FIRA-cupen för landslag. Våra första motståndare blev Holland och Belgien på bortaplan, och följdriktigt så slutade det också med två förluster.

1970 togs ännu ett friskt initiativ då den engelska chefstränaren i RFU, Don Rutherford, inbjöds till Sverige. Under en vecka åkte han runt till de olika distrikten och gav instruktion och information. Turnén avslutades med ett träningsläger i Kolboda för såväl landslagsspelare som tränare och domare. Vid detta besök såddes många frön som senare utvecklat sporten på olika nivåer. Samma år bildades också Svenska Rugby Domarföreningen på initiativ av Stig-Arne Sködberg, samt Nordisk Rugby Union.

De senare arrangerade för första gången Nordiska Mästerskapet i rugby med deltagande av mästarlagen från Sverige, Danmark och Norge.

Oförglömlig turnering

1971 blev ett stort sportsligt rugbyår. SRF deltog i firandet av Göteborgs stads 350-årsjubileum med en turnering med deltagande från Tjekoslovakier, Holland och Danmark. När vi summerade denna turnering stod sensationellt Sverige som segrare före Holland och storfavoriten Tjeckolovakien. Segern togs efter otroliga insatser av våra spelare. En vinst av det här slaget var något som vi hade drömt om i många, många år. Det var då utan tvekan den största svenska rugbyframgången någonsin!

Under denna tid utvecklades även ungdomsrugbyn med nationella serier och cuper, skolmästerskap och internationella turneringar. Rugbysporten började få status! Utvecklingen gick hela tiden uppåt till glädje för såväl förbund som föreningar.

Uppdaterad: 09 FEB 2009 21:49

 

 


 

logo-hero.pngMacron_klader.jpg


 

 Antidoping 

 


 

FRIS

 
GÖF Logo

 
utbildningar 

LUM logo3
SSC annons

Postadress:
Svenska Rugbyförbundet
Box 4044
600 04 Norrköping

Kontakt:
Tel: +46737454969
E-post: This is a mailto link

Se all info