Hoppa till sidans innehåll

Lyckad premiär


Fredagen den 26 juni 1931 anordnade Dagens Nyheter, redan då en stor tidning, en stor festtillställning på Stockholms Stadion med Brittiska Flottan som aktör. Huvudnumret var en rugbymatch mellan lag från kryssaren Dorsetshire och Norfolk. Inför en publik på 7.000 personer segrade Dorsetshire med 5-0.

Yves Gyldén, som till detta tillfälle hade översatt alla engelska rugby-termer från engelska till svenska, gjorde stor succé som speaker och publiken blev mycket entusiastisk. Tillställningen fick stor publicitet i vår då rikliga dagspress och rugbyn möttes med beundran och berömmelse, utom av en "gnäll-spik" i Stockholms Tidningen som helt fördömde sporten.

Efter matchen på Stadion uppsöktes Yves Gyldén av engels-mannen Douglas Bisiker samt svensken Marcus Hentzel, som tidigare spelat rugby med Gyldén i Paris. Dessutom dök boxnings-klubben Balders ordförande upp och meddelade att intresse fanns i hans klubb att starta rugby.

Dagarna efter denna lyckade premiär träffades dessa herrar ute vid boxningsklubben Balders sportstuga vid Kummelnäs strax öster om Stockholm och den första instruktionen och träningen startade med ett tiotal boxare från Balder.

I början av året bildades en andra rugbyklubb och det blev IK Göta, en verklig storklubb med många sektioner. Friidrott var de starkaste sektionen med flera kända stjärnor. Men även i bandy, ishockey och handboll var man den ledande klubben i landet med mänga SM-titlar i respektive grenar. Även boxningsklubben Balder var en av landets ledande, med flera svenska mästare i sina led, varför det väckte en viss undran och respekt genom att två så förnämliga klubbar upptagit rugbysporten på sitt program.

Den första regelrätta rugbymatchen mellan de två svenska klubbarna spelades den 1 maj 1932 på Parkuddens plan ute på Djurgården och vanns av Balder med 12-6. Märkligt var att IK Götas fina sprinter, svensk och nordisk mästare på 100 och 200 meter, slutade med löpning för att enbart ägna sig åt rugby.

Prins Bertil vid disken

1933 års säsong fortsatte med oförminskad aktivitet och två nya klubbar bildades, Stockholms Rugbyklubb samt Kungliga Flottans Rugbyklubb. Den förstnämnda klubben uppstod genom utbrytning från såväl Göta som Balder, medan Flottans lag bildades av en kapten Egon Ternberg och Erik Carlesson. Den Stockholmska rugbyn bestod nu plötsligt av fyra klubbar, med ett ständigt matchande dem emellan.

Träningen bedrevs huvudsakligen ute på Parkudden men även Johanneshovs IP (nuvarande Söderstadion) utnyttjades flitigt. Bl a utnyttjade kapten Egon Ternberg Johaneshov för träning av flottans unga kadetter, där även Prins Bertil deltog i såväl träning som matcher. Efter dessa vandrade hela sällskapet hem till kapten Ternbergs våning på Bjursholmsplan, där vi blev bjudna på kaffe. Då Ternberg var ogift lottades att diska efter kalaset, och en gång föll lotten på Prins Bertil.

Under juni kom en större brittisk flotteskader på besök och dessa ställde upp en hel vecka i rugby, fotboll, dragkamp, stafettlöpning, skytte, vattenpolo, och dessutom uppvisning i "rifle drill" samt musik av en 80-mansorkester.

Huvudnumret var rugbymatchen på Stadion. Inför 3.000 personer segrade ett verkligt starkt flottlag över Stockholms "landslag" 27-0. Match nummer två spelades på Johanneshovs IP några dagar senare mellan Stockholms och brittiska flottans andralag. Vid dessa matcher sparades det inte på tidingsreklamen i våra sju huvudstadstidningar. Det var laguppställningar och matchreferat långa banor, oftast med kommentarer av "Rugbygeneralen Gyldén" som han kallades i tidningspressen.

Uppdaterad: 09 FEB 2009 21:37

 

 


 

logo-hero.pngMacron_klader.jpg


 

 Antidoping 

 


 

FRIS

 
GÖF Logo

 
utbildningar 

LUM logo3
SSC annons

Postadress:
Svenska Rugbyförbundet
Box 4044
600 04 Norrköping

Kontakt:
Tel: +46737454969
E-post: This is a mailto link

Se all info