Hoppa till sidans innehåll

50-talet - det nya SRF


Mot slutet av 40-talet hade svensk rugby ännu inte trampat ur barnskorna, trots att den första generationen svenska rugbyspelare höll på att dö ut. Visserligen hade det spelats en hel del, då vi hade utländska spelare här i Sverige, och visst hade det genomförts en del meriterande matcher mot gästande marinlag, men då förmodligen mer på grund av vikingalynne än rugbykunnande.

Enda kontinuerligt verksamma klubbar var egentligen bara Göta, Stockholm och Västerås RK. Dock den svenska rugbyns kanske allra största entusiast, Sivert Fredriksson hade också fått igång en rugbysektion i Älvsjö AIK. Klubben var på gång, men de unga pojkarna kunde ännu inte mäta sig med de två äldre lagen.

Matchutbytet blev förstås ganska magert och juniorerna i Västerås liksom Älvsjös unga pojkar hade inte råd att resa till matcher mot varandra. De hade knappt råd att skaffa sig utrustning, då var och en ju alltid fick stå för de egna kostnaderna.

En ny rugbyepok börjar

Då hände något på Kungsholmen i Stockholm! Ett gäng 15-årigar övertalades att börja spela rugby. Det började tränas på gräsmattan vid Rålambshov till parkvakten Petterssons stora förtvivlan. Det var förmodligen hans påpekande att inget gräs kunde växa där man spelade rugby, som fick Kungs-holmsgänget att ta Attila till klubbnamn. En av pojkarna hade ritat en bister engelsk bulldogg, som blev klubbmärket, och för att framhålla "doggens" egenskaper tog klubben namnet Attila Rugby Gäng så att initialerna ARG kunde användas till märkesbilden.

ARG tog genast som målsättning att bredda den svenska rugbyn. Kontakt togs med en ovillig press och varje match affischerades och förlades till så många nya idrottsplatser som möjligt. Oftast i stans omgivningar, där idrottsplatföreståndarna inte var så rädda om sina gräsmattor - åtminstone till efter matcherna!

En av svårigheterna för den svenska rugbyn var just detta att sportjournalisterna ofta kallade dålig fotboll och handboll för "rena rugbyn", då man ville uttrycka sig negativt om en match. Inte blev det bättre av att sportchefen på en av landets största tidningar gav ut en pamflett om udda sporter och därvid presenterade rugbyn i en godtagbar uppsats, men - samtidigt införde 12-16 foton med tacklingsinstruktioner från - amerikansk fotboll !!!!

Också i Nordisk Familjebok och andra lexikon beskrev man amerikansk fotboll - kallad världens hårdaste och råaste sport - som rugby!

Uppdaterad: 09 FEB 2009 21:46

 

 


 

logo-hero.pngMacron_klader.jpg


 

 Antidoping 

 


 

FRIS

 
GÖF Logo

 
utbildningar 

LUM logo3
SSC annons

Postadress:
Svenska Rugbyförbundet
Box 4044
600 04 Norrköping

Kontakt:
Tel: +46737454969
E-post: This is a mailto link

Se all info