Hoppa till sidans innehåll

Snabb rugbyhistorik, världen och Sverige


  • 1823 tog en elev på skolan Rugby bollen med händerna för att göra mål - det blev starten för en egen form av fotboll
  • 1931 kom 7000 personer till Stadion för att bekanta sig med "äggbollen"
  • Sedan dess har Rugby blivit en världssport som växer även här i Sverige.

Precis som för så många bollsporter är rugbyns tidigaste historik höljd i dunkel och legender. Att man tidigt under 1800-talet sparkade en boll bestående av upplindade trasor eller en uppblåst svinblåsa på engelska skolgårdar och ängarna intill byarna (The Village Green) är väldokumenterat. Vi vet att reglerna varierade från skola till skola och by till by. Man bestämde sig helt enkelt om vad som gällde innan matchstart och antalet i varje lag kunde gå upp ett 100-tal. Det var nog ganska rörigt och inte alltid helt lätt att göra mål. Roligt hade man säkert ändå. Poäng fick man när bollen sparkades mot ett bestämt föremål, över en viss linje eller mellan två stolpar - kanske grindstolparna på ängen

Det var ur detta kaos som alla dagens former av fotboll växte fram med de tre mest utbredda idag i spetsen, Sparkfotboll eller Association Football även kallad Soccer i många länder, Rugby samt American Football. Men även Rugby League och Australian Rules Football har sina rötter däri.

Här följder några milstolpar och årtal i Rugby Football´s utveckling internationellt och i Sverige tagen ur olika källor:

 

1823

Enligt legenden skall en ung elev med namnet William Webb Ellis, på internatskolan Rugby i staden med samma namn, under en fotbollsmatch där ingen klarade av att sparka bollen över mållinjen ha helt enkelt plockade upp den med händerna och sprungit med den i mål! Enligt legenden blev detta befriande initiativ början till "Football enligt The Rugby Rules". Det dröjde inte länge förrän flera skolor adopterade denna variant som snabbt fick namnet Rugby Football eller "the carrying game". Den spred sig sedan till universiteten och vissa fotbollsklubbar och spelades omväxlande med sparkvarianten.

1848(9)

The Cambridge Rules - första försöket. Den stora oreda om reglerna gjorde att ledare från ett antal klubbar och skolor samlades i Cambridge - osäkert vilket av dessa år -  för att fastställa gemensamma regler och då gällde det att endast sparkfotboll skulle spelas.  Lustigt nog var även Rugby School med på detta möte. Tydligen fick detta inget genomslag och reglerna föll i glömska.


1863

Då bildades The Football Association när ett storts antal representanter från klubbarna och skolor samlandes på en taverna i London för att äntligen få acceptans för the Cambridge Rules där bland offsideregeln upptogs, likaså antalet spelare i ett lag samt att man skulle hålla sig till "the kicking game". 
 

1869

Association Football etablerades även i USA när Princeton och Rutgers spelade enligt The Cambridge Rules och under många år var det endast sparkfotboll som gällde på andra sidan av Atlanten.

 

1871

Flera skolor, universiteten och klubbar i Storbritannien som fortfarande ville spela "the carrying game" bestämde sig detta år för att bilda ett styrande organ: The Rugby Football Union i England och den första landskampen mellan England och Skottland spelades samma år. Snart bildade Rugby Unions i Skottland, Irland och Wales och man började spela landskamper mot varandra regelmässigt. Och naturligtvis spreds rugby fotboll till andra delar av det brittiska imperiet som Australien Canada, Nya Zeeland, Sydafrika med flera.

 

1874 - Då kom rugby till USA.

Ett lag från McGill universitet i Montreal tog med spelet till Harvard detta år. Matchen slutade 0-0! Men spelformen spreds snabbt i den Nya Världen och snart gick de allra flesta över till the Carrying Game. Men med typisk amerikansk innovationsförmåga började man snart förändra och modifiera det enligt egna ideér med framåtpassningar och spelarskydd som blev ständigt mer omfattande. Från början heter det American rugby Football, men idag säger man Football. Sparkfotboll heter Soccer.

 

1893(5)

Proffsförbud. I framför allt bruksorten i norra England började man ersätta rugbyspelare för förlorade inkomst när de tog ledigt för att medverka i det lokala lagets matcher. Vid ett möte hos Rugby Union röstade 282 mot 136 mot detta och många klubbar bröt sig ur och bildade the Northern Union som under 1920-talen ändrade namnet till dagens Rugby League. Spelformen liknar Union på många sätt och många av dagens professionella spelare växlar mellan formen utan större problem


1886

The International Rugby Board (IRB) bildas och har sitt säte i Dublin, Irland. Idag finns närmare 100 medlemsförbund. Sverige blir medlem först 1988 även om man blev upptaget i Europeiska Rugbyförbundet (FIRA) redan 1958.


1900-1940

Rugby sprids till allt flera länder och många lokala mästerskap etableras, bland andra grunden till dagens två årliga stora nationsturneringar: Six Nations med England, Frankrike, Irland, Italien, Skottland och Wales, samt södra halvklotets Tri-Nations med Nya Zeeland, Australien och Sydafrika. Men inget Rugby VM - det dröjer till 1987.

1900, 1908, 1920 och 1924

Rugby ingår i de olympiska spelen under dessa år. I Paris 1924 vinner USA över Frankrike 17-3 och är regerande olympiska mästare.

1931

Första gången rugby spelades inför publik i Sverige. Två lag från de engelska kryssarna HMS Dorsetshire och HMS Norfolk möttes i en uppvisningsmatch på Stockholms Stadion sponsrad av Dagens Nyheter. Enligt tidningsnotiser kom 7000 nyfikna åskådare för att bakanta sig med spelet med äggbollen. Detta stora intresse inspirerade nog Yves Gyldén (speaker vid matchen) och ett antal rugbyspelare i stockholmstrakten att sätta igång med organiserat spel. Den första klubben som tog upp rugby i sitt program var boxningsklubben IK Balder, och den första rugbyplanen byggdes på Östermalms Idrottsplats.

1932

Nu tog även kända idrottsklubbar som IK Göta och Hellas upp rugby och den 29 mars detta år bildades Stockholms Rugbyförbund (Föregångaren till dagens Svenska Rugbyförbund) med entusiasten Yves Gyldén som ordförande.

1932-1940-talet

Flera klubbar bildas och rugbysporten får ett fotfäste i Sverige - fast fortfarande i Stockholmsområdet och med ett stort inslag av invandrade rugbyspelare från Storbritannien och Frankrike.

1943

Första Rugby SM: då arrangerades en cupturnering som ett Svenskt Mästerskap vilket vanns av IK Göta.

1949

Sverige spelade den första officiella landskampen - mot Danmark som vanns med 6 - 0. Då fanns 14 rugbyklubbar i Sverige - de flesta i Stockholm. 

1958

SRF tas in som medlem i Riksidrottsförbundet (RF). Nu har rugbysporten börjat sprida sig utanför Stockholm med klubbar i Malmö, Västerås, Köping och Norrköping.

1962-70

Många av dagens starkaste föreningar bildas. Pingvin RC i Trelleborg, Göteborgs RK och Stockholm Exiles RFC (1962), Uppsala RFC (1965), Enköpings RK, Södertälje RK, Helsingborg RC (1968) och Vänersborg RK (1970).


1983

Första SM för damer vinns av Trollhättan RK. Damrugby har dock spelats i Sverige sedan början på 70-talet med det är först nu som den tas upp av flera klubbar. Snart blir Sverige en ledande nation i damrugby och rankas idag som 8:a i Europa och 12/13:e i världen.


1987

Första VM genomförs under namnet Rugby World Cup (RWC) i Nya Zeeland och Australien. Nya Zeeland blev Världsmästare. RWC spelas därefter vart 4:e år - senaste gången 2003 i Australien då England som första europeiska lag fick lyfta Webb Ellis Cup (som trofén heter). Några år efter 1987 inrättas RWC för damer, U21 lag samt U19 lag och även i 7-manna.


1995

IRB blir ett s.k. "Recognised International Federation" av den Internationella Olympiska Kommittén och ingår i den grupp av sporter som utvärderas som framtida grenar i OS: Samma år blir professionalism tillåten i rugby.

 

2008

SRF firar 75-års jubileum.

Uppdaterad: 09 FEB 2009 22:08 Skribent: Peter Salzer & Stina Leijonhufvud

 

 


 

logo-hero.pngMacron_klader.jpg


 

 Antidoping 

 


 

FRIS

 
GÖF Logo

 
utbildningar 

LUM logo3
SSC annons

Postadress:
Svenska Rugbyförbundet
Box 4044
600 04 Norrköping

Kontakt:
Tel: +46737454969
E-post: This is a mailto link

Se all info