Hoppa till sidans innehåll

Dispens


Generell dispens

Tanken med indelningen i hög och låg tävlingsnivå i dispensföreskrifterna är att tävlande på lägre nivå samt motionärer ska ha en generell dispens från förbudet att använda vissa dopingklassade läkemedel.

Generell betyder allmän eller allmängiltig. Det innebär att idrottare som i detta sammanhang tillhör gruppen låg nivå omfattas av allmän dispens utan någon ansökan.

Den generella dispensen omfattar endast medicinskt bruk som ska kunna styrkas i efterhand om ett dopingprov visat spår av förbjudna substanser.

Skulle det bli aktuellt för dig att delta i internationell tävling bör du kontrollera om tävlingen finns med på det berörda internationella specialidrottsförbundets (ISF) lista över tävlingar som omfattas av deras dispensregler. I så fall måste du i god tid ansöka om dispens direkt till dem. I annat fall gäller din generella dispens även internationellt. Uppgifter om vilka tävlingar som omfattas av ISF:s regler finns normalt på deras hemsida, som du i allmänhet kan nå via ditt svenska specialidrottsförbund (SF).

Tävlande på hög tävlingsnivå ska alltid ansöka om dispens vid bruk av alla dopingklassade läkemedel.

Rugby

Hög tävlingsnivå eller utövarkategori
Spelare som är uttagen till senior-, junior-, ungdomslandslag eller motsvarande.
Spelare i Elitserien.

Låg tävlingsnivå eller utövarkategori
Spelare som inte finns med i ovan angivna sammanhang.

 

Så här ansöker du  om dispens
Om du behöver söka dispens och hur det i så fall går till beror på en rad olika saker, som vilken nivå du idrottar på, om du tävlar internationellt och vilket läkemedel som är aktuellt. Du får svar på vad du ska göra genom att klicka på länken nedan.

Behöver jag söka dispens? 

Om du ska delta i världsmästerskap eller kval till världsmästerskap så ska kopia på godkänd dispens även skickas till World Rugby.

Uppdaterad: 06 FEB 2016 10:29 Skribent: TK
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Rugbyförbundet
Box 4044
600 04 Norrköping

Kontakt:
Tel: +46737454969
E-post: This is a mailto link

Se all info