Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Herr XV: Förlust i Warsawa

07 SEP 2013 20:10
Efter ett dar dramatiska dygn med ytterligare ändringar i truppen, blev det sedan svårt för publiken i Sverige att följa matchen då den utlovade streamen visade sig inte fungera. Som tur var fanns Hunter Mabon Sr. på plats i Warsawa och kunde avlägga följande rapport om matchen.
  • Skapad: 07 SEP 2013 20:10

Strålande solig dag i Warsawa med temperaturen närmare 25°. Fotballsstadion med sittplatser för 7 000 åskådare. Stämningen god med gott om cheerleaders i polska färger. Publiken minst c:a 4 000, 99,9% polska supporters. Den svenska laguppställningen en välbevarad hemlighet som vanligt. När de springer ut på plan visar det sig vara följande:

 

1.   Stefan Obradovic

2.   James Darbyshire

3.   Peter Wiklund

4.   Daniel Chamberlain

5.   Ivar Bengtsson

6.   Henning Ekstrand

7.   Chris Bradley

8.   Rhys Allen

9.   Lee Sandberg

10. Conor Murphy

11. Daniel Nissila

12. Dustin Eaton

13. Rikus van Niekerk

14. Robin Fransson

15. Ian Gowland (lagkapten)

 

Decibelnivån under hela matchen var en bit over 100 med en trumorkester, dunkande musik och en skränig speaker. Några läsare har säkert sett matchen på streaming, även om den inte verkar ha fungerat ordentligt.

 

Här är en utförlig rapport:

 

Flera ändringar i truppen hade gjort Sverige lite oroliga för pelarna och mycket riktigt förlorade Sverige de två första klungorna mot insättningen. Men Polen verkade nöjda med långa sparkar som Sverige omvandlade till motattacker. Sverige hade ett litet övertag och efter 4” hade Robin Fransson en chans att sparka mot mål från 40 meter Han missade knappt och sedan var det Polens tur från 45 meter men även här blev det inga poäng.

 

Den andra bollen mot insättningen gav Polen en chans att gå till anfall efter 8” och, trots starkt försvar, lyckades den stora polska klungan till sist driva over. Det blev två poäng till och en polsk ledning med 7 – 0. Sverige gick omedelbart tillbaka till anfall men denna gång blev det ett förlorat inkast som stjälpte.

 

Sveriges tredje klunga blev också skakig men det ledde till en straff från 30 meter, men även denna gång seglade Franssons spark knappt förbi. Sverige fortsatte att utöva ett tryck mot polackerna och kedjan såg riktigt farlig ut.

 

Efter 19” fick Polen en straff på mittlinjen och de kom inom Sveriges 22-meterslinje men de stoppades av hårda tacklingar. Ett par minuter senare var det Sveriges tur och Fransson kom i vägen för en räddningsspark som hade kunnat sluta illa för polackerna.

 

Det var mest polska inkast, men Sverige visade inga tecken på att de kunde vinna dem; ytterligare ett polskt anfall gav de en straff och bollen seglade över från 30 m. Ett par minuter senare var det Sveriges tur att komma inom räckhåll och denna gång lyckades Fransson och minskade hemmalagets ledning till 10 – 3. Efter 30” hade Sverige ett visst övertag; klungan kunde matcha den enorma polska klungan och när dessa försökte försvara sig illegalt blev det tre poäng till från Fransson. En miss vid omstarten gav Polen fördel och de försökt driva over från 7 meter ut. Starkt svenskt försvar stoppade dem och bollen sparkades ut till mittlinjen. Det såg ut som om det skulle bli 10 – 6 i halvtid men strax innan det blåstes blev det ytterligare ett polskt anfall. Sverige stod emot, men till sist blev det en lucka och Polen gick till 17 – 6. Det fanns en minut kvar och Sverige fick en straff som Rhys Allen valde att springa med in i polskt 22. Bollen skeppades ut till kedjan och Daniel Nissila nådde nästan fram till en spark mot hörnan. 

 

Polen gick således in i pausen med ledning 17 – 6, en poängskillnad som inte riktigt avspeglade spelet.

 

Polen inledde andra halvlek med att sparka bollen rakt ut. Från klungan tog Dustin chansen att sparka bollen ned till 22-meterslinjen. Det blev en relativt enkel straff, men tyvärr missade Fransson. Sveriges inkast började fungera bättre och Sverige anföll från långt håll men den sista passningen gick vilse.

 

Spelet pendlade fram och tillbaka med goda anfall och tuffa tacklingar från båda håll. Sverige nådde fram till Polens 22-meterslinje, men sedan förlorade de ett inkast. Allen skadades, en svår förlust, men han ville inte lämna plan. Polen valde att skänka bort straffar då Sverige angrep och det slutade med två gula kort för upprepade förseelser. Än en gång kom Fransson nära att fånga upp en räddningsspark men efter 56” slutade det hela med en ny spark som Fransson slog mellan stolparna. 17 – 9. Drygt 20” kvar och man började ana att en överaskning var på gång.

 

Men Polen var inte slut än. Ivrigt påhejade av den stora publiken gick de till anfall med en snygg spark over det svenska försvaret och en stark rush av deras massiva fullback. Sverige höll och Dustin fick tag på bollen och sprang nästan 50 meter till 22-meterslinjen. Där hade Sverige flera chanser att göra försök men de var lite för ivriga och kanske valde fel optioner.

 

Det blev ett blandat spel ett tag där Polen missade en dropspark från långt hall. Men de fick ytterligare en straffspark efter 69” som kröp in vid stolpen, vilket gav 20 – 9. Två minuter senare och Polen fick en spark 5 meter inom den egna halvleken. En fantastisk spark flög över ribban och plötsligt stod det 23 – 9. Då mindre än 10 minuter återstod gjorde Polen sina till synes sista anfall, men Sverige hade inget problem att försvara sig.

 

De återstående minuterna dominerades helt av Sverige. En gång var de över linjen men kunde inte marksätta bollen, två gånger var de mindre än en meter från linjen. Flera gånger krävdes kalla hjärnor för att hitta den sista luckan men allt var förgäves. Och när bollen tappades av den svenska kedjan 10 meter från linjen kunde det polska anfallet sparka och jaga bollen och göra försök. Snöpligt slut då Sverige såg ut som om de kunde rädda en poäng med 23 – 16.

 

Sverige förlorade 30 – 9, men har visat klart och tydligt att de kan tävla på denna nivå. Den korta förberedelsetiden och de många avhoppen gör det desto märkligare att Sverige kan konkurrera mot ett land rankat på 28:e plats i världen. Lagledningen naturligtvis besviken men Sverige kan komma tillbaka desto starkare till den viktiga matchen mot Tjeckien i oktober.

 

- Hunter Mabon Sr.

Skribent: Jennifer Sundqvist

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Svenska Rugbyförbundet
Box 4044
600 04 Norrköping

Kontakt:
Tel: +46737454969
E-post: This is a mailto link

Se all info