Hoppa till sidans innehåll

Dennis Petersson Enköpings Rugbyklubbs grundare är avliden

12 NOV 2021 22:45
Enköpings Rugby Klubbs grundare och mentor, har efter en tids sjukdom avlidit i en ålder av 82 år.
  • Uppdaterad: 12 NOV 2021 22:45

ERK sörjer Dennis som var bördig från Göteborg och landslagsman grundade ERK 1968, efter en friluftsdag på dåvarande Nyborgsskolan sedermera Westerlundska Gymnasiet. Han arbetade något år på skolan, efter att ha tagit lärarexamen i Linköping.

Spelarna till klubben kom till en början huvudsakligen från skolan.

Hemkommen tillbaka till Göteborg, arbetade han under många år med sin rörfirma som VD. I grunden var han VVS ingenjör och tog upp yrket igen, efter att han slutat i skolans värld. Rugbyspelare, ledare var han hela livet. Han har betytt mycket för sporten i Sverige och var ett stort föredöme för många.

Totalt har han varit inblandad i att starta upp, 5 st. rugbyklubbar i Sverige.

På 1960 talet spelade han i England, Sale, på hög nivå och torde vara Sveriges första spelare i rugbyns hemland. Dennis hade också många andra åtaganden och var aktiv i många föreningar. Han spelade amatörteater i Göteborg, var bra boulespelare, spelade golf, hängiven ukulele-musikant och deltog flitigt i körsång. Dessutom har han skrivit böcker under pseudonymen Victor Planer. Dessa skönlitterära -äventyrsromaner handlade bla. om livet i Spanien, där Dennis bodde i ett 20 tal år. De mest kända alstren är Vitt Kaffe och Under Prästkappan.

Hade man träffat honom en gång, så kom man ihåg det. Dennis skrev på sin FB. sida följande: "Vill du spela en lagsport, utan gnäll och tjat? Kan du ta en tackling och ge en, utan tjat? Respektera domaren och motståndaren, utan tjat! Då är rugbyn din sport!"

Trots sjukdom kom Dennis till ERK:s 50 års jubileum och höll ett bejublat tal! Dagen innan träffade han också några av sina gamla spelare. Många hade inte träffat varandra på 49 år. Räknar man efter så gjorde hans entré i Enköping 1968, att över 10 000 individer har tränat eller provat på rugby. De flesta i skolans regi, där det en gång började. Storslaget! Hans entusiasm och underfundiga Göteborgshumor, lever ännu kvar i Enköpings klubben.

Närmast sörjande är hans fru Barbro och hennes barn. Eva-Lena och Peter med 4 st. barn/barn och kusin Jarl. Till de sörjande, sällar sig också en hel rugbynation som följt och träffat Dennis genom åren. Begravning har ägt rum, i kretsen av familjen.

Saknaden är och kommer att bli stor! RIP! Dennis

Enköpings Rugbyklubb skrivbent Bengt Öberg

Magnus Andersson, Ordförande Göteborgs rugby föreningen skriver följande:

Dennis Petersson, drivande av rugbyn i Göteborg under 70- och 80-tal har gått bort.
Dennis har efter en tids sjukdom gått bort i en ålder av 82 år. Våra tankar är med hans fru Barbro.
Under åren så har Dennis varit en trogen åskådare nere på Välen och jag kommer framförallt att sakna samtalen med honom.
Han hade alltid bra tankar kring utvecklingen av sporten och han var alltid snabb med ordvitsarna.
Förutom att han var drivande av att bygga upp rugbyn i Göteborg så startade Dennis även Enköpings RK på 60-talet och spelade i både Spartacus och Frölunda under sin aktiva tid här i Göteborg.
Vila i frid Dennis.
Vi kommer aldrig att glömma dig och vad du har gjort för rugbyn i Göteborg och Sverige.

Skribent: Neil Johnson
E-post: This is a mailto link

 

 


 

logo-hero.pngMacron_klader.jpg


 

 Antidoping 

 


 

FRIS

 
GÖF Logo

 
utbildningar 

LUM logo3
SSC annons

Postadress:
Svenska Rugbyförbundet
Box 4044
600 04 Norrköping

Kontakt:
Tel: +46737454969
E-post: This is a mailto link

Se all info