Hoppa till sidans innehåll

SRF Plan C : Covid-19

04 MAJ 2020 10:18
Styrelsen har efter möte med TK, SRF landslagsläkare och GS den 1 maj beslutat att från och med måndagen den 4:e maj gå in i plan C vad gäller Covid-19.
  • Skapad: 04 MAJ 2020 10:18

Plan C innebär att styrelsen rekommenderar klubbar att fortsätta att begränsa smittspridningen, vilket innebär att man ser över sin klubbverksamhet och ser över risker och eventuella åtgärder. Styrelsen har som utgångspunkt att det finns lokala förutsättningar i varje klubb, om man exempelvis har en egen plan eller den delas med andra föreningar, om man fortfarande tränar inomhus eller om man bedriver träningen utomhus m.m. Om alla lag har träning samma tid eller om ni har separata tider. Ni i klubbarna vet mest om er förening och era förutsättningar, och vi har enbart mandat att ge rekommendationer i nuläget.

Då SM-veckan ställs in av Riksidrottsförbundet så håller TK på med en ny planering och nya serieomgångar både för 15s och 7s för seniorer och UK skall komma igång med ett upplägg för ungdomar.  Styrelsen har beslutat att preliminär seriestart blir den 1:e augusti (1/8). Styrelsen har i sitt beslut tagit i beaktande både player wellfare, att spelare behöver träna på kontakt-momenten innan matcher för att minska risken för skador och Folkhälsomyndighetens råd om att undvika närkontakt samt att inte resa i onödan. Hur gärna vi än vill se rugby som nödvändigt, så är det styrelsen åsikt att det kollektiva samhällsansvaret är större än våran vilja att spela rugby. Nedan följer en konkretisering av våra beslut och diskussioner som vi önskar att alla klubbar skall följa och vi rekommenderar er starkt att se över hur ni kan bedriva säker rugby.

Senior:
Vi ser många bilder på sociala medier med lag som fortfarande bedriver träningar, vilket vi ser som positivt och viktigt men vi ser också många lagbilder där man håller om varandra och inte håller det rekommenderade avståndet av minst 2 m mellan varandra. Folkhälsomyndigheten rekommenderar minst två meter men uppmuntrar till att hålla 5 m mellan varandra. Vi ser också att somliga klubbar fortfarande spelar touch, vilket inte heller är förenligt med Folkhälsomyndighetens råd i nuläget och vi ber klubbarna att kontrollera hur träningen bedrivs.

Barn och ungdomar:
Riksidrottsförbundet har lättat på de allmänna råden avseende ungdomar (16e april), men utifrån deras rekommendation om att undvika närkontakt ser vi att barn och ungdomar inte kan träna ställklungor eller inkast, ruck/maul. Vi i styrelsen kan sträcka oss till att spela en hands touch/TAG-rugby men inte matchspel som innebär att man reser. Större sammankomster, som vid festivaler och turneringar kommer ej godkännas av TK/UK tills den 1/8.

SRFs tolkning av de allmänna råd som folkhälsomyndigheten presenterade den 1 april som gäller för idrotten:

1. 1.    Undvika närkontakt mellan idrottsutövare
* -    Vi önskar att man håller MINST 2m avstånd, vilket innebär att träningar inte ska innehålla någon kroppskontakt. Inte träna ställklungor eller inkast, ruck/maul. Vi rekommenderar även att man inte spelar touch-rugby, utan att för nu får alternativ träning göras så som löpning, fys eller teknik/skills men med avstånd.
* -    Det är viktigt att fortfarande fundera kring hur vi kan skade-minimera träningen, så att man inte belastar sjukvården i onödan. En vanligtvis enkel skada, som ett benbrott skapar idag en högre belastning hos sjukvården och det är viktigt att man ser över så att träningen inte blir mer riskfylld eller att man ”tummar” på säkerheten.
1. 2.    Om möjligt hålla träningar och andra aktiviteter utomhus.
* -    Här behöver man som förening tänka till om man upplever att det går att spela ute, köra fys/gym eller dylikt utomhus. Ett alternativ skulle kunna vara att ”träna tillsammans” i lagen via exempelvis Teams eller messenger-video-conference.
1. 3.    Skjuta upp matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper.
* -    Styrelsen kommer skjuta upp allt rugbyspel tills den 1/8 i nuläget, detta kan återigen komma att skjutas upp baserat på folkhälsomyndigheten och RF:s rekommendationer.
1. 4.    Begränsa antalet åskådare och undvika trängsel.
* -    När serierna är igång rekommenderar vi att varje klubb tar ställning till hur de kan sprida ut publiken.
1. 5.    Undvik onödiga resor i samband med idrottsutövande
* -    Här tolkar styrelsen det som att man kan bedriva verksamhet inom sin kommun, om möjligt promenera, cykla eller ta egen bil till träningen. Att åka mellan kommuner eller pendla med kollektivtrafiken ber vi spelare reflektera kring, allt för att minska risken för smittspridning.

Nytt från den 16e april är att barn och ungdomar, som är födda 2002 eller senare, är undantagna punkt 3 och tillåts således att spela matcher. Detta förutsatt att man tar hänsyn till övriga råd och gällande förbud, genomför en riskbedömning utifrån Folkhälsomyndighetens verktyg och naturligtvis följer myndigheternas övriga rekommendationer.

Vi styrelsen anser att vi inte kan följa det första rådet när vi spelar barn/ungdomsrugby eftersom det innefattar inga klungor, inkast, tacklingar, ruck, maul, m.m då de spelmomenten innefattar närkontakt mellan idrottsutövare. Tag rugby och en hands touch rugby skulle fungera för barn/ungdoms rugby just nu tills vi hör något annat, för kull på skolgården är inte borttagen.

Att jämföra med fotbollen är inte rätt tycker varken TK eller styrelsen. Fotbollen har gjort en annan bedömning och dem har inte samma närkontakt som vi har i rugbyn.

Med ovanstående så hoppas vi i styrelsen att klubbarna kan se över sin verksamhet, planera inför seriestart den 1 augusti och under veckan hoppas vi att TK kan presentera ett nytt serieupplägg.

Skribent: Neil Johnson
E-post: This is a mailto link

 

 


 

logo-hero.pngMacron_klader.jpg


 

 Antidoping 

 


 

FRIS

 
GÖF Logo

 
utbildningar 

LUM logo3
SSC annons

Postadress:
Svenska Rugbyförbundet
Box 4044
600 04 Norrköping

Kontakt:
Tel: +46737454969
E-post: This is a mailto link

Se all info