Hoppa till sidans innehåll

Ordförande invald i World Rugby Council

16 DEC 2017 11:31
Vår ordförande invald i World Rugby Council.

Under Rugby Europes kongress i den 8-9 dec i Paris blev Madeleine Lahti vald till Rugby Europe’s andra representant i World Rugby Council vid sidan av presidenten Octavian Morariu.
  • Uppdaterad: 16 DEC 2017 11:32

Det är det historiska beslutet av World Rugby Council i november som möjliggör för Madeleine och ytterligare 16 kvinnor att ta plats i the council. Beslutet innebär att de sex regionala förbund samt de 11 nationer som har två röster i the council för använda sin andra röst om den representeras av en kvinna. The council utökas därmed från 32 medlemmar till 49 utan att röstfördelningen ändras och andelen kvinnor i styrelsen går på så sätt från 0 % till 35% genom ett enda beslut.

I och med detta går World Rugby ifrån att vara bland de sämsta internationella förbund när det gäller jämn könsrepresentation i styrelsen till ett av de bästa i världen.

” Det här är ett väldigt viktigt steg som World Rugby nu har tagit för att på riktigt kunna vara trovärdiga i sin ambition att vara en sport för alla. Damrugbyn växer explosionsartat globalt och det måste avspeglas även i styrelserummen. ” Säger Ordförande Madeleine Lahti efter beskedet.

Det är nu upp till varje förbund med en extra röst att utse sin andra representant. Europa valde alltså sin på kongressen den 9 december. Även Asien har utsett sin representant; Ada Millby från Filippinerna. Första mötet med den nya konstellationen äger rum i maj 2018.

The är Council World Rugbys högsta beslutande organ i och med att kongressen bara är rådgivande.

 

Skribent: Emanuel Hedeberg
E-post: This is a mailto link

 

 


 

logo-hero.pngMacron_klader.jpg


 

 Antidoping 

 


 

FRIS

 
GÖF Logo

 
utbildningar 

LUM logo3
SSC annons

Postadress:
Svenska Rugbyförbundet
Box 4044
600 04 Norrköping

Kontakt:
Tel: +46737454969
E-post: This is a mailto link

Se all info