Hoppa till sidans innehåll

Senaste nytt från Rugby Europe

05 JUL 2017 12:29
Den 30 juni-1 juli hölls Rugby Europes kongress i Luxemburg. Madeleine Lahti och Jean- Jacques Zander var på plats från Sverige. Under två mötesdagar avhandlas alla kommittéers arbete, ekonomin och tävlingsverksamheten.
  • Skapad: 05 JUL 2017 12:29

Rugby Europes verksamhet för 2017/2018 är underbudgeterad med över 200 000€. Sponsorintäkter har inte blivit det man hoppats på och Rugby Europe tvingades föreslå besparingsåtgärder för kongressen att besluta om. Medlemsavgifterna till Rugby Europe kommer höjas enligt en modell där de stora förbunden kommer få en större ökning än de medelstora och där de små kommer få en minskning. För Sveriges del kommer det handla om en höjning då även vårt medlemsantal ökat. Rugby Europe kommer även ställa in en kongress per år (Rugby Europe möts nu två gånger per år) och även två styrelsemöten kommer ställas in. Övrig besparing kommer behöva göras på tävlingsverksamheten.

När det gäller tävlingsverksamheten för Sveriges del avhandlades datum för herrarnas 15-manna i konferens 1 norr. Sverige kommer spela 14 okt hemma mot Ungern, 28 oktober borta mot Ukraina, 28 april bort mot Litauen och 12 maj hemma mot Lettland.

Damernas 15-manna serie har genomgått en utvärdering och en ny tävlingsmodell har arbetats fram. Under 6N kommer det finnas ett Championship med 4 lag, där under Trophyn med 4 lag och sedan kan det byggas på med konferenser om 4 lag vartefter fler lag anmäler sig. Nytt krav för deltagande är att nationen har en nationell serie om minst 4 lag. Det nya formatet ska främja jämnare matcher, kortare turneringar som gör det möjligt att hålla kostnaderna nere, spelarna behöver inte ta ledigt så många dagar och det är lättare att hitta nationer som kan arrangera tävlingarna.

När det gäller 7-manna där herrarna kommer spela i Grand Prix finns det ett problem med att hitta datum för alla fyra delturneringar. 2018 är nämligen tävlingskalendern full då det är ett VM-år för 7-manna och dessutom Commonwealth-games år. Arbetet med det fortsätter i dialog med World Rugby.

För F18 är 2018 ett spännande år. Rugby Europes Championship, där Sverige ingår, är nämligen även kval till ungdoms-OS. Det innebär att de utomeuropeiska nationerna som bjudits in tidigare år inte kommer delta 2018 dessutom kommer England, Skottland och Wales behöva delta som Storbritannien. Detta flyttar upp Sverige i seedningen med fyra positioner utifrån förra årets resultat.

När det gäller Rugby Europes styrning så ökar Sveriges inflytande. Tre av Rugby Europes kommittéer leds av ordföranden från Sverige. Jean-Jacques Zander är ordförande för den juridiska kommittén, Madeleine Lahti för damkommittén och Dr Jacob Lykke Olesen är nyutsedd ordförande för den medicinska kommittén.

 

 

Skribent: Madeleine Lahti
E-post: This is a mailto link

 

 


 

logo-hero.pngMacron_klader.jpg


 

 Antidoping 

 


 

FRIS

 
GÖF Logo

 
utbildningar 

LUM logo3
SSC annons

Postadress:
Svenska Rugbyförbundet
Box 4044
600 04 Norrköping

Kontakt:
Tel: +46737454969
E-post: This is a mailto link

Se all info