Hoppa till sidans innehåll

Sammanfattning från ordförandekonferensen

28 MAR 2011 06:00
Efter årsmötet i Växjö den femte mars hade vi en ordförandekonferens för att diskutera och informera om olika ärenden. Här kommer en sammanfattning av det som sades och diskuterades.
 • Skapad: 28 MAR 2011 06:00

Landslagen

Senaste åren har sjumannalandslagen levat på marginalerna. För att komma någon vart med sjumanna, som framåt förmodligen är vår bästa ”annonsplats” utåt, måste vi börja satsa mer. Eftersom budgeten även fortsatt är ansträngd har det förstås gett vissa nedskärningar i femtonmannalandslagens aktiviteter. Fokus är att försöka nyttja de pengar vi har på lite ”smartare” sätt som förhoppningsvis även kan generera nya pengar framåt. (ett exempel är Viking Tri Nations för femtonmannaherrarna)

Sjumanna kommer att ha regelbundna landslagsaktiviteter, och vi vill göra er uppmärksamma på att det även kommer att vara under säsong. Vi försöker undvika helgerna för våra egna SM-kval men det går inte alltid fullt ut.

 

SOK

Vi har startat dialog och samarbete med SOK och drar redan nytta av deras kompetenser inom fysiologi, mättekniker och utveckling. Det är dock uppenbart att vi ligger långt efter övriga SOK förbund, men så är vi både små och nya.

SOK har startat en lagsportsgrupp för det kravanalysarbete som de kräver av sina förbund. I den guppen träffar vi SOK tillsammans med Basket, Landhockey och Handikappidrott (goalball). I och med detta ska DO + sjumannagrupperna ta fram omfattande dokumentation och utvecklingsplaner för leverans till oktober.

Vi försöker också sammanföra SOK med 7-mannaansvariga inom IRB i förhoppning att det ska leda till intressant utbyte för alla parter.

 

Seriespelet

För och nackdelar med en respektive två finaler (som vi har idag) diskuterades. Hos deltagarna fanns det en förståelse för att en enda final på en ’riktig’ arena egentligen är att föredra ifall det kan generera intäkter till både förbundet och finallagen. Problemet är väl möjligen att bygga ett riktigt och intressant event de första åren. Förbundets Marknadsgrupp kommer i alla fall att titta på detta och se om vi kan föreslå något till 2012.

Mötet diskuterade även det nya konceptet ’Home Grown’ – dvs i praktiken betyder det med IRBs regler ’Landslagskvalificerad’. Klubbarna tyckte att detta var en vettig idé, även om namnet kunde vara bättre, och att man framöver även kan öka det minsta antalet homegrown i en trupp.

 

Klubbarnas betalförmåga

SRF förklarade att flera klubbar under året har haft problem med att betala förbundets fakturor och att de generellt betalas för sent. Mötet tyckte att vi alldeles för länge har haft dessa problem som en återkommande faktor och att vi nu faktiskt måste driva på och vara beredda att flytta ner klubbar med utestående skulder till en lägre serie om skulden inte betalas.

 

Svensk rugbys utveckling

Under denna punkt samlades ett antal punkter.

Nordiska serier

DO, Magnus, presenterade ett utkast till en nordisk liga med en toppserie med lag från Sverige, Norge & Danmark (iaf i Norge skulle det vara regionsnivå). Toppserien bör ha krav på att spelas på arenor m.m. Därunder skulle det kunna finnas olika nivåer av regionala ligor – Väst-Norge, Sthlm-Finland, Syd-Danmark, Bottniska viken (Norrland-Finland) samt nivåer under det. Självklart återstår oerhört mycket jobb och samordning innan en sådan lösning möjligen skulle kunna lanseras – men SRF och Magnus fick mandat att fortsätta driva och undersöka konceptet.

Klubbutveckling

Under året känner vi ett behov av att samla till en mer fokuserad konferens kring detta för att ta ytterligare steg framåt.

’Den kompletta klubben’ – dvs senior, junior och ungdom av båda kön är något som SRF skulle vilja att alla klubbar försöker sträva emot, dock måste det största drivet till detta komma från klubbarna själva. Mötet diskuterade eventuella framtida sanktioner och riktlinjer för spel i högsta serien t.ex., men kom inte fram till så mycket mer än att det är en komplex fråga som måste utredas vidare.

I år håller SRF på med ett LTPD (Long Term Player Development) -projekt på förbundsnivå samt håller på och utvecklar den strategiska planen. För att kartlägga nuläget kommer vi att be våra klubbar och medlemmar att svara på olika enkäter. Det är viktigt att vi får in svar och att dessa är sanningsenliga. Till hösten räknar vi med att på olika sätt börja sprida ut planen till klubbarna och hjälpa klubbarna att utveckla sin egen plan för såväl spelare som klubben.

Att växa i medlemstal och sprida rugby: Detta är en viktig del av vår vision och mål. Det är dessutom en aspekt som bedöms vid beräkning av våra bidrag.  Vi diskuterade råd och tips för att öka antalet medlemmar i klubben (som man sedan kanske kan lura in i administration och/eller spel). Några av tipsen som kom upp var:

 • familjemedlemsskap (obs kom då ihåg att lägga in alla i medlemsregistret :).
 • Boll el dyl vid betalat medlemskap – för att rugby ska kunna spelas vart & när som helst
 • Engagera föräldrarna (helt normalt i andra sporter)

Vi tog upp frågan om vad nya, och nygamla klubbar kan behöva för råd och stöd. Lite olika idéer kom upp:

 • Länkar och information om hur man startar en ny klubb & vad som krävs vid uppstart. Inte minst angående administration och kontaktytor.
 • Mentorklubb, gärna i närheten
 • Tränarutbyte mellan klubbar
 • Hjälp att söka idrottslyft och information om lämpliga projekt
 • Information om vad SISU är och kan hjälpa till med
 • Tips ang allmänna arvsfonden (i de fall kontrakt finns/kan lösas)
 • Presentation av rugbysporten och rugbyregler – att kunna presentera både för nya spelare, kommunen och ev sponsorer och liknande

Att förlänga säsongen

Vår säsong känns i dagsläget väldigt kort. Vi måste kunna utnyttja större del av året. Förbundsstyrelsen och kansliet är på väg att fastställa SRF riktlinjer för spel på konstgräs (i sammarbete och i linje med IRB). En annan väg framåt kan kanske vara att förlägga de första matcherna i syd?  Alla måste också bearbeta sina kommuner om möjligheten till bättre arenor och tidigare start för spel på planerna.

 

Stadium Sports Camp

Det är första året som rugby är med som en av huvudsporterna. Många anmälda men tre klubbar är klart överrepresenterade: Troján, Malmö och Erikslund. Borde finnas fler!? :-) 

 

Skribent: Stina Leijonhufvud

 

 


 

logo-hero.pngMacron_klader.jpg


 

 Antidoping 

 


 

FRIS

 
GÖF Logo

 
utbildningar 

LUM logo3
SSC annons

Postadress:
Svenska Rugbyförbundet
Box 4044
600 04 Norrköping

Kontakt:
Tel: +46737454969
E-post: This is a mailto link

Se all info