Hoppa till sidans innehåll

Ordförande har ordet

24 MAR 2016 16:05
Först och främst vill jag tacka för förtroendet att få fortsätta arbetet två år till. Extra tack till Lotten. Hon fick avgörande betydelse denna gång. Ordförandes inledning föll bort i den tryckta versionen av verksamhetsberättelsen 2015. Den fanns med i den utskickade versionen, den kommer även finnas med i den, efter mötet reviderade versionen och den kommer här:
  • Skapad: 24 MAR 2016 16:05

Ordförande har ordet

 

Rugbyn fortsätter att erövra i världen. Under parollen Growing the Global Rugby Family och med verktyget Get Into Rugby har rugbyn introducerats och etablerats i alla delar av världen och flera nya nationer har välkomnats in i rugbyfamiljen. Under 2015 har sporten fått 700 000 nya utövare. Vi är nu 7.73 miljoner rugbyspelare i världen och sporten spelas i 120 länder. Rugbysporten har med sina värderingar skapat mening för människor i delar av världen som tidigare bara har kunnat fokusera på att klara dagen. T ex i Laos har Get Into Rugby blivit en skola för livet. Flickor och pojkar får komma och spela rugby men samtidigt finns där vuxna som kan fånga upp och lära barnen livsviktiga kunskaper på vägen. Där det inte finns mat för dagen har rugbysporten vid sidan av att lära ut rugby tagit ett socialt ansvar. Tillsammans med det start-kit som finns med bollar, konor, bälten och västar finns också en säck med ris och rent vatten.

I Sverige växer vi också även om förutsättningarna inte är på samma sätt. Vi fortsätter att välkomna nya flickor, pojkar män och kvinnor till att få vara med i vår familj. Vi gör vår sport tillgänglig genom att vi blir fler föreningar och att vi har ett format med låga trösklar för flickor och pojkar att våga komma och testa. Det är rörande att  runt på någon av våra festivaler eller på USM och njuta av myllret av hundratals barn och ungdomar som spelar.

Under året har mer än 80 ledare gått förbundets nya barnrugbyledarutbildning som vi tagit fram tillsammans med våra skandinaviska grannar. Samarbetet med Norge och Danmark på ungdomssidan tog ordentlig fart tack vare RFU:s Unity Project. Det är ett sätt för RFU att stötta utvecklingen av Rugby i hela Europa- ett projekt som vi i Skandinavien gick in i tillsammans 2014. För Sveriges del har vi nu nåt i hamn med projektet men det har öppnat upp många nya ytor för fortsatt samarbete länderna emellan.

Det vi alla såg fram emot med rugbyåret 2015 var förstås herrarnas VM i England i oktober. Redan VM:s andra dag fick världen beskåda en av VM-historiens största skrällar. Jag hade den stora lyckan att vara på plats i Brighton med min familj men hade aldrig anat att vi skulle få se VM:s häftigaste match. En fullsatt arena blev Japans 16:e spelare och de modiga blommorna lyftes in över försökslinjen av tryckvågen från publiken och kunde vinna över jätten Sydafrika. På slutet av matchen spelade det ingen roll om man bar en röd/vit tröja eller grön, hela stadion hoppades på att få se Japan lyckas. Efteråt visade fansen upp vad rugbysporten står för; de japanska supportrarna blev hyllade av de sydafrikanska och tillsammans firade de den fantastiska matchen tillsammans på Brightons gator. Det är personligen det bästa rugbyminnet från 2015.

Det jag ser fram emot 2016 är att följa våra landslags framfart i Europa och i synnerhet att äntligen få se våra 7-manna herrar få visa upp sig på hemmaplan i Malmö i juni. OS kommer förstås bli en höjdpunkt och det ska bli intressant att se vad återinträdet i på det olympiska programmet kan göra för sportens utveckling.

Tack alla för ert fantastiska arbete för den sport vi älskar och grattis till alla framgångar 2015.

Ordförande Madeleine Lahti

Integritet- Passion- Solidaritet-Disciplin-Respekt-Tillsammans

 

Skribent: Madeleine Lahti
E-post: This is a mailto link

 

 


 

logo-hero.pngMacron_klader.jpg


 

 Antidoping 

 


 

FRIS

 
GÖF Logo

 
utbildningar 

LUM logo3
SSC annons

Postadress:
Svenska Rugbyförbundet
Box 4044
600 04 Norrköping

Kontakt:
Tel: +46737454969
E-post: This is a mailto link

Se all info