Hoppa till sidans innehåll

Karolinska Institutet startar studie av idrottsskador

23 SEP 2010 12:18
Karolinska Intitutet kommer att under vintern starta upp forskning om idrottsskador hor damrugbyspelare. Målet är att kartlägga de skador som förekommer inom rugby för att sedan förhoppningsvis kunna förebygga dem. Nu behövs studierepresentanter från klubbarna som kan hjälpa till med denna banbrytande idrottsforskning.
  • Skapad: 23 SEP 2010 12:18

 

Välkomna att delta i ny och banbrytande idrottsskadeforskning!

 

Karolinska Institutet kommer i januari 2011 starta upp en stor studie av idrottsskador hos kvinnliga rugbyspelare i Sverige. Målet med denna studie är att kartlägga vilka skador som förekommer för att efter detta kunna se hur man kan förebygga dem. Detta är ett stort projekt som kommer att kräva en idog registrering av alla skador och som förhoppningsvis ska kunna gynna spelare och andra involverade kring rugby i Sverige och resten av världen. Det finns inte mycket studier gjorda på damrugby eller damidrott överhuvudtaget och därför är det extra viktigt att vi kan ligga steget före då skador är förödande för såväl idrottaren som laget.

Det finns omkring 500 aktiva damspelare i Sverige och dessa kommer att följas under två års tid avseende skador. Deltagandet i denna studie är helt frivilligt och varje spelare kan när som helst avbryta deltagandet i studien utan att behöva ange någon orsak till detta. Alla spelare kommer inför studien att få en informationsbroschyr där man får skriva på sitt godkännande att delta i studien.

För att studien ska kunna genomföras söker vi nu intresserade personer i alla klubbar med licensierade damspelare för att bilda en grupp av studierepresentanter. Dessa kommer att erbjudas grundläggande utbildning om idrottsskador och kommer att behövas för att fylla i internetbaserade formulär för att registrera skador som inträffar under träningar och matcher. Informationen kommer sedan att analyseras avidentifierad för att hålla anonymiteten hos de deltagande idrottarna. All information hanteras naturligtvis enligt sekretesslagen. Studien genomförs enligt IRB:s riktlinjer och stöds av Svenska Rugbyförbundet.

Vi är mycket tacksamma om ni under september hör av er med rekommendationer på studierepresentanter!

 

Med vänliga hälsningar

Sofie Pehrsson

Anders Stålman

 

Karolinska Institutet

 

Kontakt

This is a mailto link, 0762-115157

Skribent: Jennifer Sundqvist

 

 


 

logo-hero.pngMacron_klader.jpg


 

 Antidoping 

 


 

FRIS

 
GÖF Logo

 
utbildningar 

LUM logo3
SSC annons

Postadress:
Svenska Rugbyförbundet
Box 4044
600 04 Norrköping

Kontakt:
Tel: +46737454969
E-post: This is a mailto link

Se all info