Hoppa till sidans innehåll

SRF:s TAG-rugbyregler


Här hittar du reglerna i pdf-format för nedladdning eller utskrift, annars kan du även läsa nedan.

Det finns också förklarande videofilmer hörande till detta stycke. Vi tackar Erikslunds rugbysektions spelare och tränare för hjälpen med dessa videofilmer.

 

TAG-Rugby regler

 

Vad är TAG-rugby?

TAG-rugby är en snabb icke-kontaktsport som tjejer och killar kan spela tillsammans. Det är ett säkert och roligt spel som utvecklar många sidor hos eleven/spelaren.

Spelet växlar mellan anfall och försvar på ett snabbt och utmanande sätt som sätter både spelares och ledares färdigheter på prov. Färdigheter såsom samarbete, kommunikation, motorik och beslutsamhet är några av nyckelfaktorerna i TAG-rugby.

 

Vad är ett TAG-bälte?

TAG-bältet sitter runt midjan och är ett lätt kardborrband i olika färger. På kardborrbandet fästs senare plastband (TAGs) i matchande färg med kardborre. TAGsen skall vara fästa över spelarens höfter och alltid en tag på varje sida. Tröjor ska stoppas in i byxlinningen så att ingen fastnar med fingrar eller drar sönder kläder.

 

Matchen

TAG-rugby spelas mellan två lag med jämnt antal spelare. I tävlingsmatcher ska antalet spelare inte överstiga 7 spelare, och aldrig färre än 5. I träningsmatcher kan spelarantalet varieras för att passa gruppen eller planstorleken. Lagen kommer tillsammans överens om antalet avbytare. Spelare kan bytas valfritt antal gånger, men bara i spelavbrott eller halvtid. Domaren måste alltid informeras om eventuella byten.

Matcherna spelas i två tiominuters halvlekar med en halvtid på två minuter

2*10 min, 2min halvtidsvila

 

Planen får som mest ha måtten 30*60m vid tävlingsmatcher. Vid träningsmatcher, eller träning, får planens storlek varieras för att passa gruppen och förutsättningarna. Planen skall dock alltid vara så stor att ett snabbt och öppet spel uppmuntras.

 

Tränare / Ledare har ett stort ansvar under matchen för att förklara spelet och uppmuntra spelarna. Viktiga grundregler är att bollen alltid skall spelas med två händer och snabba passningar efter att spelare blivit "TAGad".

 

Fri-pass

  1. Vid spelets början passas en fripass från mitten av planen. Startande lag bestäms med lottning eller slantsingling. Även efter försök (mål) startas spelet på nytt från mittpunkten.
  2. Fripassen används även som inkast om bollen går ut.
  3. Fripassen används även som frispark/frislag vid ett regelbrott

Fripassen kan aldrig passas närmare än 7 meter från försökslinjen. Om ett regelbrott inträffar närmare än 7 meter eller inne i försöksområdet, flyttas passen ut 7 meter från linjen. Detta för att öppna upp spelet och ge spelare chansen att få upp farten. Fripassen ska alltid passas med bollen i båda händerna och spelaren får inte passa innan domarens signal.  Bollen måste passas bakåt till en spelare i det egna laget. Första mottagaren måste påbörja sin löpning inom två meter från passaren, av säkerhetsskäl. Spelaren som tar hand om fripassen måste alltid passa och får aldrig själv löpa med bollen.

Försvarande lag måste backa 7 meter från bollen för att inte vara offside. Detta för att skapa utrymme för båda lagen. Försvarande lag får sedan inte närma sig bollen förrän bollen spelats.

 

Försök

Meningen med spelet är att göra försök (mål). Bollen måste läggas ner bakom motståndarens försökslinje på ett kontrollerat sätt, för att försöket ska räknas. Spelare som kastar bollen (touchdown) eller tappar bollen bestraffas med fripass för försvarande lag, 7 meter ut från försvarande lags försöklinje (se fripass). Varje godkänt försök är värt 5 poäng. En spelare får aldrig slänga sig eller dyka in i försöksområdet, TAG-rugby skall spelas med alla spelare på fötterna.

Vid spel inomhus kan ett försök godkännas utan att bollen läggs ner, för att undvika skador.

  

Passa bollen  

Bollen får passas sidledes eller bakåt och måste lämna passarens händer. Bollen får inte lämnas över till en medspelare. Om bollen lämnas över, passas framåt eller tappas framåt bestraffas anfallande lag med en fripass till försvarande lag. Om bollen slits från en spelare bestraffas försvarande lag med en fripass till anfallande lag.  Framåt = mot motståndarens försökslinje.

 

TAG!

TAG! är när en eller båda TAGarna dras bort från bollbärarens bälte. Endast spelaren med bollen i hand kan bli TAGad. Spelaren med bollen får finta, men aldrig slå bort försvararens hand, eller på något sätt försvara sina TAGs.  TAG! är istället för en tackling. Bollen får aldrig slås eller dras ur en spelares händer och endast spelare med båda sina TAGar får delta i spelet. Om en spelare som saknar en eller flera TAGar deltar i spelet bestraffas de med en fripass till motståndarlaget. Deltar i spelet gör de om de får bollen eller försöker TAGa en spelare.

 

Spelare med boll: När spelaren med boll blir TAGad har han/hon tre sekunder på sig att passa bollen till en medspelare. Bollen skall alltid passas med två händer och spelare med boll måste försöka stanna så snart de blivit TAGade. En oskriven regel är att bollen måste passas inom tre steg efter TAGning. Dock får spelare bara ta ett steg med bollen efter TAGning ifall de är på väg att göra försök. Efter att bollen passats måste den TAGade spelaren ta kontakt med TAGaren för att få tillbaka sin TAG. TAGen måste sättas på rätt sida (aldrig två Tag på samma sida). Om spelaren inte tar tillbaka sin egen TAG utan fortsätter påverka spelet straffas han/hon med fripass till motståndarlaget.

Spelare i försvar: När en TAG! är gjord ska spelaren stanna, hålla upp TAGen i luften och skrika TAG! Domaren bör då för att hjälpa spelarna ropa ”TAG! Passa” Om bollbäraren stannar inom en meter från TAGaren bör försvararen backa minst en meter mot egen försvarslinje för att underlätta passningen. När bollen har passats måste försvararen lämna tillbaks TAGen kontrollerat och inte slänga den på marken. Försvararen måste lämna tillbaks TAGen innan han/hon får delta i spelet igen. Om försvararen fortsätter spela straffas han/hon med en fripass till anfallande lag.

 

Tappad boll (Knock on)

Om bollen tappas framåt, slås framåt eller om en spelare försöker bryta en passning och misslyckas belönas motståndarlaget med en fripass. Framåt = mot motståndarens försökslinje.

 

Offside

Offside inträffar endast vid fripass och efter att spelareblivit TAGad.

  1. Fripass: om en motståndare befinner sig inom 7-metersgränsen från en fripass så döms offside med en ny fripass där regelbrottet inträffade.
  2. Offside vid TAGning: När en spelare med boll blivit TAGad så blir bollen offsidelinje. Alla spelare från försvarande lag, som befinner sig framför bollen, är offside. Om en spelare som är offside försöker påverka spelet eller inte försöker ta sig tillbaka till ”sin” sida av bollen bestraffas de med en fripass till anfallande lag. En spelare kan dock bryta en passning om de kommer från ”rätt” håll.

Kickar

I TAG-rugby får spelare överhuvudtaget inte sparka bollen.

 

Fördel

Istället för att stoppa spelet vid varje regelbrott kan fördel spelas. Om det lag som har rätt till bollen efter regelbrottet tar bollen rätt och kan avancera och skaffa sig en taktisk fördel så får de spela fördel. Fördel får dock aldrig spelas vid regelbrott som kan innebära farligt spel eller skaderisk för spelarna.

 

Säkerhet

TAG-rugby ska vara en sport för alla, både killar och tjejer, och de ska kunna spela tillsammans. Detta innebär att all form av fysisk kontakt är förbjuden. Domare och ledare ska alltid bryta matchen vid risk för skada. Spelare som missbrukar tanken med ett roligt, snabbt spel utan kontakt ska talas tillrätta eller bestraffas vid upprepade regelbrott.

 

Så spelas TAG-rugby

I anfall ska spelarna hela tiden sträva efter att springa framåt. Medspelare ska sträva mot att hela tiden finnas i närheten och bakom, för att kunna möjliggöra spel. Spelare med boll får finta hur mycket som helst, men får aldrig försöka slå bort en försvarares händer. Spelarna ska alltid hålla bollen med båda händerna, för att på så sätt försvåra att de använder händerna till att försvara sina TAGar. Spelare i anfall skall också alltid försöka ta sig fram genom luckor och inte söka kontakt. Hög fart och precist passningsspel används för att skapa luckor till sina medspelare.

Anfallande spelare ska aldrig söka kontakt med en försvarare. Vid kontakt ska alltid de skyldiga spelarna tas åt sidan av domaren och tillrättavisas. Meningen med TAG-rugby är ingen kontakt. Detta gör att stora spelare förlorar mycket av sitt övertag.

I försvar ska spelarna alltid försöka röra sig framåt för att krympa luckor och avståndet till anfallande lag. Ju mindre avstånd, desto svårare att få upp farten. Ingen som helst fysisk kontakt ät tillåten utom när TAGen tas. All avsiktlig kontakt ska straffas med fripass till motståndarlaget. TAG-rugby spelas med spelarna på sina fötter och med bollen i hand. Spelare får aldrig dyka eller kasta sig på bollen. Allt sådant ska bestraffas med en fripass till motståndarlaget. Även om en spelare ramlar kan det vara bra att stoppa spelet och starta om med en fripass. Om en korrekt passning studsar i marken får vem som helst plocka upp den. Om bollen passerar sidlinjen är det fripass mot den spelare som nuddade bollen sist.

 

Sist men inte minst...

Försök ha så kul som möjligt när ni spelar TAG-rugby. Ge alltid järnet och var alltid sportsliga. Meningen med idrott är att ha kul. Glöm aldrig det!

Uppdaterad: 24 SEP 2017 21:16 Skribent: Jennifer Sundqvist

 

 


 

Webbutik


 

 Sweden7sRugby


 

 Antidoping 

 


 

FRIS

 
GÖF Logo

 
utbildningar 

LUM logo3
SSC annons

Postadress:
Svenska Rugbyförbundet
box 4044
600 04 Norrköping

Kontakt:
Tel: +46 73 745 49 69
E-post: This is a mailto link

Se all info