Hoppa till sidans innehåll

Dags att summera året

2018-03-22 09:19
Ytterligare ett år ska läggas till handlingarna på lördagens förbundsmöte och det är hög tid för mig att summera det gångna året.
  • Uppdaterad: 2018-03-22 09:19

Förbundsmötet i Uddevalla valdes flera nya ledamöter in i styrelsen och under året har vi förstås ägnat oss åt att finna våra nya roller och samarbetsformer. Det är dock en bra sammansatt styrelse med bredd av olika erfarenheter och bakgrund. Jean- Jacques Zander är förbundets trotjänare som outtröttligt fortsätter sitt uppdrag i styrelsen som han innehaft sedan det år undertecknad är född. Niklas Hammarstedt har min sina ledarskapserfarenheter från företagsvärlden jobbat med den interna kommunikationen och i en tid utan anställda har Niklas tagit ansvaret för hela Idrottslyft-apparaten. Mia Vargö tog sig an det tunga uppdraget som förbundets kassör och skött det uppdraget med fast hand och på ett tryggt sätt. Per Bengtsson är ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten som under året blev ett utskott under tävlingskommittén där Per varit ordförande. Pasi och Paul valdes till suppleanter men har p g a av två tidiga avhopp fått tjänstgöra som ordinarie största delen av året. Pasi jobbar nära landslagsorganisationerna och är en värdefull länk mellan  dessa och styrelsen. Under året har vi fått ytterligare medlemmar till rugbyfamiljen och vi vet att Paul genom FRIS-projektet är den som på sin fritid reser land och rike runt för att stötta dessa nya föreningar. Även våra GiRP:ar ute landet, Johnny, Carlos och Ross har gett extra skjuts till föreningarna när det gäller rekrytering genom att använda verktyget Get into Rugby.

Efter några tuffa år ekonomiskt och trots hårt och målmedvetet arbete av tidigare ordförande och styrelse hamnade förbundet efter ett bakslag 2012 på ruinens brant. Styrelsens huvuduppgift har sedan dess varit att hålla en strikt ekonomisk plan. Vi insåg tidigt att det är en dålig idé att dra ned på verksamhet och valde istället att spara på fasta kostnader. Förbundet har därför under åren fått förlita sig mer på ideella krafter. Vi ville ändå försöka utveckla oss ur krisen och vi gjorde tidigt tillsammans med klubbarna en strategisk plan. Vi ville satsa på rekrytering, vi ville att det skulle finnas tydliga planer för spelarutveckling och tydliga planer för hur vi jobbar med barn och unga. LUM- den långsiktiga utvecklingsmodellen togs fram, tillsammans med den reviderades tävlingsregler för barn och ungdomsrugby. Festivalerna växte fram i distrikten och har blivit en viktig plattform för verksamheten. Vi har växt från 33 klubbar till 51 och på sätt möjliggjort för fler människor i Sverige att finna en klubb nära sig. Mycket är på plats men det finns också mycket kvar att göra. Vi är nu ett välmående förbund ekonomiskt; vi har inte längre några skulder, vi har byggt en reserv och har nu under Mias försorg fortsatt kontroll.

Efter sommaren hade vi äntligen en ny anställd på plats; Neil Johnson. Tjänsten, som är en kombinerad tjänst som utvecklingsansvarig och generalsekreterare, passar bra in på Neils kompetens. Neil har med sina kontakter i rugbysverige kunnat, utan längre inkörningsperiod, ta sig an de verksamheter som ligger under den rollen. Direkt fick den haltande TUP-verksamheten (talangutvecklingsprogram) en skjuts. Neil har i samband med detta tydliggjort och definierat vad som är elitverksamhet och vad som är utveckling. Detta fastslås med att nya begrepp succesivt införs. Våra juniorlandslag är landslagsförberedande verksamhet där våra spelare ska utbildas till att kunna ta klivet upp och representera Sverige i ett landslag. 

XV-landslagen för både dam och herr har under året fått en nystart där herrarna med ett ungt landslag visar upp hopp om en framtid med bra prestationer i Europas konferens 1 och damerna efter ett framgångsrikt öppet läger kommit igång och spelat matcher igen. 2017 fick vi fira att vårat herr 7-mannalandslag tog klivet upp i Europas högsta division Grand Prix. Damerna fick lämna Grand Prix men fortsätter sin satsning mot att bli de främsta i världen.

 Även på hemmaplan har det spelats tuffa matcher. På ett ruggigt Årsta i oktober fick vi bevittna en av de jämnaste herrfinaler på många år. Ett fysiskt Pingvin fick tillslut se sig besegrat med knapp marginal och Exiles kunde återigen fira guldet. Vänersborg vann välförtjänt guldet för damer. Efter en långsiktig och mångårig målmedveten satsning på flicksidan kan de nu skörda frukten.

Landslag och elitserien i all ära men årets höjdpunkt är ändå USM. Vänersborg stod återigen värd för detta evenemang. Det är en härlig manifestation för vad svensk rugby är och är på väg. Att få vara där träffa alla fantastiska ledare och föräldrar som hejar fram flickor och pojkar i alla åldrar när de spelar är en ynnest. Man blir varm och känner framtidstro.  

Det har funnits efterfrågan från våra föreningar av mer dialog och tillfällen att mötas. Under sista delen av verksamhetsåret har styrelsen och GS ordnat flera mötesplatser med olika inriktningar där föreningar bjudits in i syfte att träffas, få reda på vad som är på gång och komma med inspel. Dessa mötesplatser har varit väldigt uppskattade och vi hoppas att det är något vi kan utveckla ytterligare.

Jag ser att nästa steg för svensk rugby är att se över och utveckla vår administrativa organisation dvs  distriktens och föreningarnas roll, vilket också var något som diskuterades mycket på konferenserna. Jag vill se att vi lyfter oss när det gäller marknadsföring och sponsring. Arbetet med att definiera produkten är igång genom Niklas och där GS har kopplats på. Till det arbetet har Niklas också tagit fram nytt omslagspapper genom en ny grafisk profil och Jean-Jacques har öppnat intressanta dörrar för sponsorprojekt. En annan viktig verksamhet som också diskuterades på föreningskonferensen är att vi måste göra en satsning på domarverksamheten. Vi behöver fler som vill bli domare och fler som vill elitsatsa på en domarkarriär. Det är en viktig förutsättning för att kunna fortsätta utveckla vår tävlingsverksamhet. Viktigast är dock insatser för att få sporten att växa. Jag tror att en vidare satsning på Get into Rugby och att erbjuda alternativa spelformer; Touch, X-rugby och inkludera rullstolsrugbyn i vårt förbund kommer var nycklar för att attrahera nya flickor och pojkar till sporten och verkligen visa att vi är en sport för alla. 

Slutligen tack till alla er ute i föreningarna. Det är ni tillsammans som utgör vårt förbund. Jag vet vilket jobb som läggs ner på olika sätt. Var stolta över ert arbete för vår sport och vår värdegrund.

Integritet-Passion-Solidaritet- Disciplin-Respekt

Ordförande Madeleine Lahti

Ps: Min familj mår bra

Skribent: Madeleine Lahti
Epost: This is a mailto link

 

 


 

Webbutik


 

 Sweden7sRugby


 

 Antidoping 

 


 

FRIS

 
GÖF Logo

 
utbildningar 

LUM logo3
SSC annons

Postadress:
Svenska Rugbyförbundet
Gesällgatan 2a
745 39 Enköping

Kontakt:
Tel: +46 73 745 49 69
E-post: This is a mailto link

Se all info